Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах обіцяє захищати "честь і гідність" Кучми до останнього

Середа, 30 жовтня 2002, 09:32
Українська влада поки не одержала висновок англо-американських експертів по "Кольчугах", але очікують отримати його найближчим часом. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук у прямому ефірі телеканалу ICTV у вівторок увечері.

"Поки немає (не одержали), але у найближчі дні обіцяють цей висновок показати", - цитує Марчука Інтерфакс-Україна.

Раніше посол США в Україні Карлос Паскуаль заявив, що результати розслідування британо-американської комісії щодо поставок зброї до Іраку, які нібито мали місце, першою одержить українська влада.

А тим часом у студії передачі "Саме Той" прем'єр-міністр Анатолій Кінах заявив, що "на сьогодні немає жодного офіційного доказу, в тому числі щодо постачання "Кольчуги", що Україна порушила свої міжнародні зобов’язання чи резолюції Організації Об’єднаних Націй".

Кінах нагадав, що у 1995 році, коли він обіймав посаду віце-прем’єр-міністра уряду України, він "був одним із учасників створення в Україні системи експортного контролю за постачаннями спецтехніки і озброєнь". "Я хочу підтвердити офіційно, що в Україні діє ефективна і сучасна система контролю за експортом спецтехніки і зброї", - заявив Кінах.

Прем'єр-міністр також зазначив, що "після того, як пролунали звинувачення з боку США, у першу чергу, про постачання "Кольчуги" в Ірак, Україна виступила з ініціативою в Раду Безпеки ООН, де запропонувала "прозоре" розслідування". "Ми прийняли цілу делегацію британсько-американських експертів, і я впевнений, що ми доведемо всім, що Україна є державою, яка виконує свої міжнародні зобов’язання. І уряд буде робити все, щоб захищати і честь, і гідність, і довіру до України в світі", - заявив Кінах.

У середині жовтня в Україні працювали 13 експертів зі США і Великобританії. Вони вивчали обґрунтованість обвинувачень на адресу України у незаконному продажі Іраку радарних систем "Кольчуга". Фахівці побували на донецькому підприємстві "Топаз", що виробляє радари, у місцях дислокації "Кольчуг", зустрілися з владою. Експерти залишили Україну 20 жовтня.

Обвинувачення про можливі порушення Україною санкцій ООН стосовно Іраку пролунали з боку США після того, як ФБР визнало аутентичним запис розмови, зроблений у кабінеті президента України у 2000 році, у якій він дає добро на пропозицію колишнього голови "Укрспецекспорту" Валерія Малєва про продаж "Кольчуг" Іраку. Україна заявляє, що цей епізод був змонтований і заперечує можливість порушень санкцій ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування