Банк JPMorgan знизив прогноз для українських єврооблігацій у зв'язку з політичною ситуацією в країні

Середа, 30 жовтня 2002, 12:11
Американський інвестиційний банк JPMorgan знизив прогноз для українських єврооблігацій з "ринкового" (marketweight) до "низького" (underweight) у зв'язку з погіршенням політичної та економічної ситуації в країні. Про це йдеться у доповіді банку про стан ринків, що розвиваються: "Україна: міжнародна ізоляція і фіскальна нерозсудливість", повідомляє УНІАН з посиланням на фінансову компанію "Сократ".

Зокрема, у доповіді зазначається, що Україна може на деякий час опинитися в міжнародній ізоляції, "оскільки Леонід Кучма звинувачується в санкціонуванні продажу зброї Іраку, що може означати кінець двосторонньої і багатосторонньої допомоги". Крім цього, JPMorgan висловив припущення, що "Кучма, швидше за все, залишиться на своїй посаді, але практично щодня зазнає нападок з різних фронтів". У доповіді банку згадується про вуличні акції протесту; розслідування справи Георгія Гонгадзе і поставок "Кольчуг" в Ірак, але водночас зазначається, що "парламентська опозиція досить роз'єднана". "Сумніви міжнародного співтовариства з приводу України і внутрішні політичні проблеми в країні, найвірогідніше, найближчим часом не зникнуть", - йдеться у доповіді JPMorgan.

Щодо економічних перспектив України у доповіді зазначається, що запропоноване парламентом збільшення доходної частини держбюджету порівняно з урядовим варіантом є "штучним і не підкріпленим чіткими заходами". Також, на думку експертів банку, ряд проблем з виконанням бюджету можуть бути перенесені на наступний рік, а план надходжень від приватизації є "дико оптимістичним". "Фіскальні проблеми нинішнього року можуть змусити уряд перенести деякі витрати на 2003 рік", - зазначається у доповіді JPMorgan. У зв'язку з цим банк очікує, що український уряд буде запозичувати на внутрішньому і зовнішньому ринках більше, ніж очікувалося.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект держбюджету України на 2003 рік, збільшивши його доходну частину на 8 млрд. 38 млн. грн. – до 55 млрд. 165 млн. 250,5 тис. грн. за рахунок збільшення показника надходжень від приватизації з 2,1 млрд. грн. до 4,3 млрд. грн.

Крім цього, в доповіді зазначається, що українські єврооблігації дорожчі, ніж російські державні і корпоративні облігації, які, на думку банку, виграють за показником співвідношення ризику до прибутковості.

Як повідомили в фінансовій компанії "Сократ", якщо до останнього часу спостерігалося лише невелике падіння вартості українських євробондів, то тепер, коли інвестори отримали таке "ідейне" обгрунтування, падіння може прискориться.

Україна в 2000 році в рамках реструктуризації державного зовнішнього боргу випустила два транші семирічних єврооблігацій з погашенням 15 березня 2007 року. До цього часу Україна справно виплачувала процентні доходи по єврооблігаціях.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування