Янукович стартує в прем`єри

Середа, 30 жовтня 2002, 14:33
Поки претенденти на прем'єра сором'язливо ховають очі на питання про свої шанси (Дубина й Азаров не коментують, Кінах – нудить), все дуже конкретно розповів Віктор Янукович.

Одні називають Януковича реальним претендентом, інші натякають, що "після останніх подій" його шанси різко зменшуються. Однак сам Янукович вже стартував. У марчуківсько-СДПУ(О)шній газеті "День" вийшло величезне інтерв'ю з донецьким губернатором, який зізнався: він готовий взяти на себе відповідальність, якщо при призначенні головою уряду йому "висловлять довіру депутати і президент України". Що це – спроба "динамівців" поховати кандидата чи зміна почуттів до політичних опонентів – сказати складно.

Янукович і прем'єрство

"Я не вважаю себе слабшим чи дурнішим за когось", - сказав Янукович із прямотою, характерною для антрацитного краю. Сперечатися не будемо: зріст 195 см, вага 115 кг. 52 роки. В біографії написано, що доктор економічних наук.

"Я не стану розповідати, наскільки я підготовлений до цієї ролі. Нехай про це скажуть політики, які мали зі мною справу, і яким належить ухвалити відповідне рішення. Зараз країні і суспільству потрібні сміливі і рішучі кроки".

"У чомусь потрібна і більш жорстка позиція уряду, порівняно з тією, яку ми бачимо сьогодні". Янукович для вирішення економічних питань пропонує скласти "ряд пріоритетних програм, які працюють сьогодні у нашій області і для виконання яких ми не просто виділили якісь ресурси, але й об’єднали людей".

Результат на виборах-2002 блоку "За Єду" в Донецькій області у 36,8% Янукович називає "наш успіх" (хоча сам він позапартійний і далі в інтерв'ю стверджує, що дуже поважає опозицію). Так от, "наш успіх на виборах забезпечила цілеспрямована соціально-економічна політика, що проводилася в області з 1997 року".

За словами Януковича, ця програма "вироблялася і здійснювалася не келійно, а за максимальною участю і найширшою інформованістю населення. Це була політика відвертості влади". "Причому люди, виборці могли бачити, що її слова не розходяться з ділом. Це викликало повагу".

Загалом, на думку відвертого губернатора, "сьогодні склалася певна політична ситуація" і у зв’язку з нею "політикам, яким належить брати на себе відповідальність, президенту потрібно прийняти рішення". "Якщо це буде рішення про відставку уряду, то вони одночасно повинні взяти на себе і відповідальність за створення майбутнього уряду і не йти від неї".

Янукович і донецькі

"У мене, на жаль, немає даних про чиїсь достатки", - відповів губернатор на питання про те, чи є Ринат Ахметов найбагатшою людиною України. Адже саме це випливає з рейтингу польського журналу Wpost. Але Янукович "вважає за краще рахувати гроші у своїй кишені".

"Що стосується Індустріального союзу Донбасу, то це люди, які мають досить прогресивні погляди на розв’язання економічних проблем. Вони на ділі це довели. Фактом є те, що вони успішні менеджери. Але що стосується стосунків влади та бізнесу, то в нас немає такого, щоб ми віддавали пріоритети якимось великим компаніям на шкоду дрібним. Ми стежимо за тим, щоб у всіх були рівні умови".

Далі Янукович розповів про специфіку Донбасу – "тут найвище конкурентне середовище". "Воно починається з вулиці, де ростуть наші хлопці. Поки вони заслужать якісь імена, і суспільство їх визнає, їм треба добре попрацювати. Суспільство в Донбасі визнає того чи іншого лідера не так просто. Але якщо це трапилося, то він на те дійсно заслуговує, йому можна вірити".

Далі – про порядність донецьких: "Коли наші люди йдуть у політику, їм завжди важко, тому що там гра іноді буває без правил та ми з цього приводу, можливо, занадто різко висловлюємо свої емоції, бо звикли грати за правилами".

А це – про наступ донецьких на політичний Олімп України: "Не поважати Донбас, його сили, звичайно, не можна. Вони заслуговують на увагу. Але й претендувати на те, що ми найсильніші ми не збираємося. Ми вважаємо, що треба дотримуватися паритетності всіх регіонів України. Ми ніколи не станемо хапати найбільші шматки, як не робимо цього зараз у області".

Янукович і опозиція

"Я вважаю, що більшість у парламенті буде. Але вона зможе об’єднуватися лише у прийнятті тих чи інших рішень. До неї буде приєднуватися навіть так звана опозиція".

На думку губернатора, і "люди, які орієнтуються на крайності", також є "корисними". "Вони стимулюють процес, допомагають йому просуватися. І до них треба спокійніше ставитися. Коли у Донецьку проходили бурхливі мітинги та страйки, я виходив до їхніх учасників на площу і намагався знайти серед них тих, хто був здатний на конструктивний діалог: "Мужики, визначтеся, хто може вас представляти у спокійній розмові, і підемо поговоримо". Ми йшли до кабінету, і виявлялося, що серед них на крайнощі орієнтувалася меншість, тоді як у більшості наміри були розумними і зваженими. Руйнувати вони не хотіли. І нам вдавалося вирішувати їхні питання".

Відповідаючи на питання про стосунки між "Регіонами України" і "Нашою Україною", Янукович сказав, що "треба працювати з "Нашою Україною", але одночасно і з усіма іншими фракціями".

"Не треба робити ізгоїв з будь-кого з депутатів. Потрібна політика відвертості, чесності та конкретики. І треба поменше політизувати, а більше шукати конкретні відповіді на конкретні питання. Не треба когось кудись заганяти — когось у кут, а когось у "більшість". Хотілося б показати й довести, що ми ставимося шанобливо до кожного депутата й бачимо в ньому особистість, яка має право і на свободу слова, і на свободу думки. Культура, яка повинна виявлятися в парламенті, може стати прикладом для всього суспільства".

Далі – взагалі сцена з мексиканського серіалу про доброго дона Віктора: "Навіть з опозиційними партіями ми не стали ворогами. Коли вибори минули, ми зібралися, подивилися один одному в очі, потиснули руки... І жодних образ. У Донбасі інакше не можна. Люди тут живуть дуже тісно (у кращому розумінні цього слова) і не штовхаються ліктями, а немовби притираються... І тут дуже добре видно, хто є хто. Отож примушувати під час виборів, голосування — це марна справа. Переконати у чомусь можна тільки конкретними справами".

Дотримуючись побажань претендента на посаду глави уряду, нижче УП наводить цитату Януковича півторамісячної давності. Тут він "конкретними справами", точніше, словами, охарактеризував організацію акцій протесту 16 вересня. Як видно, при появі прем'єрських перспектив Янукович став зовсім іншим.

"Я б хотів ще про одне - про нашу позицію у зв'язку з підготовкою, не побоюся цього слова, повзучого державного перевороту, рушійною силою якого є політичні невдахи. Така позиція веде не політику на творення, а політику на знищення, заручником якої робить весь народ.

Я думаю, що настав час поставити просте питання: а хто їм дав право шантажувати всю країну? І я думаю, що терпець, цей, звичайно, може урватися, і дуже швидко. І коли обстановка в країні дестабілізуватиметься, ми готові ще раз підтвердити свою прихильність Конституції, свою категоричну непримиренність до всіх тих, хто підриває громадянський мир, і в цьому ми бачимо реальний шлях зміцнення єдиної соборної України як істинно демократичної правової держави".

Читайте також:

Спільний ворог


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування