Рада Безпеки ООН не відгукнулася на прохання України

Вівторок, 12 листопада 2002, 09:33
Рада Безпеки ООН ухвалила рішення не вживати найближчим часом будь-яких заходів у відповідь на прохання України про розслідування повідомлень щодо продажу Києвом радарної системи Іраку.

Як повідомляє радіо "Свобода", засідання комітету Ради Безпеки з санкцій проти Іраку №661 відбулося в понеділок. Обговорювалася доповідь групи експертів, які заявили, що українська влада не надала доказів того, що радіолокаційне устаткування не було продано Іраку.

Як повідомив у вівторок на брифінгу у МЗС начальник прес-служби зовнішньополітичного відомства України Сергій Бороденков, на закритому засіданні комітет №661 у Нью-Йорку голови РБ ООН офіційно розповсюдив лист з проханням про розгляд Радою безпеки ситуації навколо обвинувачень України, а також підсумків роботи групи американо-британських експертів.

Зі слів Бороденкова, члени комітету №661 ухвалили рішення предметно обговорити це питання у ході "подальших засідань" і неформальних зустрічей з українською стороною.

"Жодним чином мова не йде про те, що рішення не буде прийняте", - підкреслив Бороденков, додавши, що "для цього буде потрібний час, поспішати тут не потрібно".

Він нагадав, що українська сторона передала РБ ООН приблизно 50 сторінок матеріалів. "Будемо чекати на відповідні рішення комітету", - цитує начальника прес-служби МЗС Інтерфакс-Україна.

5 листопада Україна отримала висновки американських і британських експертів стосовно "Кольчуг". Як сказав спікер парламенту Литвин, з доповіді міжнародних експертів можна зробити висновок, що Україна не надала переконливих доказів того, що вона не продавала радарні установки Іраку.

Американські і британські експерти звернулися до України з додатковими запитаннями щодо "Кольчуг".

9 листопада міністр закордонних справ Анатолій Зленко звернувся у Раду Безпеки ООН з проханням вжити необхідних заходів з метою розгляду в рамках Комітету РБ ООН 661 ситуації, що склалася у зв'язку з обвинуваченнями України в поставках "Кольчуг" Іраку.

У зверненні Зленко зазначив, що українська сторона не може погодитися з висновками американських і британських експертів, згідно з якими Україна ніби не змогла надати достатніх доказів того, що передача станцій "Кольчуга" Іраку не мала місця.

Разом з цим посланням на адресу голови Ради Безпеки ООН була направлена всебічна інформація про візит в Україну групи американських і британських експертів, яка, зокрема, доводить, що їм було надано достатньо матеріалів, аби пересвідчитись у відсутності факту порушень санкцій щодо Іраку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування