"Дев'ятка" проголосує за того "прем'єра", на якого вкаже перст Кучми

Вівторок, 12 листопада 2002, 12:50
Більшість фракцій "дев'ятки" ще не визначились з підтримкою тієї чи іншої кандидатури на посаду прем`єр-міністра і чекають на позицію президента України.

Представник фракції НДП Анатолій Толстоухов зауважив, що позиція його фракції залишається незмінною - не відправляти у відставку діючий уряд на чолі з Анатолієм Кінахом, а лише здійснити часткову ротацію уряду.

Відповідаючи на запитання про можливість підтримки кандидатури донецького губернатора Віктора Януковича у разі внесення її президентом на розгляд парламентом, він сказав, що фракція НДП не зустрічалась з цим кандидатом і тому він не може дати ніякої відповіді.

Як підкреслив представник фракції партій ППУ-"Трудова Україна" Микола Онищук, позиція його фракції полягає у тому, що Кінах повинен залишитись на посаді прем`єр-міністра. Водночас він нагадав положення Конституції, за яким кандидатуру прем`єр-міністра у Верховну Раду вносить президент України.

Представник фракції партій ППУ-"Трудова Україна" Андрій Деркач зауважив, що фракція може розглядати питання підтримки чи непідтримки кандидатури Януковича лише у разі внесення цієї кандидатури президентом.

За словами представника фракції СДПУ(О) Михайла Папієва, у вівторок о 14.30 відбудеться засідання фракції, на якому буде визначатись її позиція щодо підтримки того чи іншого кандидата (як відомо, СДПУ(О) підтримувала кандидатуру Кінаха на посаду прем`єр-міністра).

Лідер групи "Народний вибір" Микола Гапочка зазначив, що його група також не змінила своєї позиції (група пропонує кандидатуру першого віце-прем'єра Олега Дубини на посаду прем`єра). Проте він не виключив, що група може підтримати іншого кандидата. Гапочка підкреслив, що завдання парламентської більшості - узгодити єдину кандидатуру на посаду глави уряду, водночас, за його словами, інше питання - на яких умовах група може підтримати іншу кандидатуру.

Як наголосив співголова фракції "Народовладдя" Богдан Губський, відповідно до Конституції саме президент повинен вносити кандидатуру нового прем`єра. За його словами, фракція обговорюватиме ту кандидатуру, яку запропонує президент, і висловлюватиме своє ставлення до неї.

Голова групи "Європейський вибір" Володимир Піхота зауважив, що його група не змінила своєї позиції, підтримуючи на посаду прем`єр-міністра голову ДПАУ Миколу Азарова.

Представник фракції Аграрної партії України Олександр Борзих сказав, що фракція підтримає ту кандидатуру, яку внесе президент.

За словами представника депутатської групи "Демократичні ініціативи" Олександра Бандурки, спочатку слід прийняти рішення щодо діючого прем`єра. Водночас, зазначив він, вирішального засідання групи з розгляду тієї чи іншої кандидатури прем`єра не було. Він підкреслив, що група прийматиме рішення лише після особистих зустрічей з кандидатами. При цьому, за його словами, агітаційна кампанія за Януковича організована краще.

Представник фракції "Регіони України" Іван Бастрига наголосив, що його фракція не змінила своєї позиції і пропонує на посаду прем`єра Януковича. Він підкреслив, що найближчим часом фракція планує провести зустрічі з кандидатами на посаду прем`єр-міністра, проте "ми будемо наполягати на своїй кандидатурі".

Представник фракції "Наша Україна" Микола Томенко підкреслив, що фракція не висуватиме своєї кандидатури на посаду прем`єра, адже "у цьому немає сенсу, коли гра іде на іншому полі". На його думку, сьогодні визначається кандидатура, яка може бути компромісною для президента і значної частини більшості. За словами Томенка, швидше за все, "Наша Україна" вирішить не голосувати за жодну з кандидатур.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування