Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкіри та деякі депутати заступаються за голову НБУ Стельмаха

Вівторок, 12 листопада 2002, 14:06
Клопотання прем'єр-міністра до президента про зміну керівництва Національного банку України розглядається як явно політичний крок, який може негативно вплинути на ситуацію на фінансовому ринку країни.

Депутат від блоку партій "Наша Україна" Віктор Пинзеник висловив думку, що ініціатива прем'єр-міністра Анатолія Кінаха про звільнення голови Національного банку Володимира Стельмаха зумовлена планом Кабінету Міністрів провести масштабну емісію грошей для розв'язання бюджетних проблем.

Пинзеник заявив, що Кабмін вигадав схему, по якій НБУ повинен випустити в обіг 3,5 млрд. гривень. На думку Пинзеника, ця схема передбачає, що газова компанія "Газ України" випустить облігації в розмірі 3,5 млрд. гривень періодом обігу 10 років і прибутковістю 3% річних, які потім повинен викупити Нацбанк. Пинзеник висловив думку, що Нацбанк противиться цьому і тому Кінах захотів звільнити Стельмаха.

Член ради Національного банку України Валерій Альошин, народний депутат від фракції "Наша Україна" не вбачає об'єктивних підстав для зміни керівництва НБУ.

Клопотання уряду про зміну керівництва Нацбанку Альошин розглядає "в контексті загальної політичної нестабільності в Україні", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Це є "виявом бажання певних політичних сил включити і цю посадову позицію для балансування політичних інтересів різних політичних груп і фракцій", - заявив він.

Альошин нагадав, що згідно з Конституцією, парламент за поданням президента дає згоду на звільнення глави НБУ (стаття 85). Він також вказав, що відповідно до законодавства про Національний банк України, визначена "незалежність" банку в проведенні грошово-кредитної політики, а також відповідальність глави Нацбанку за стабільність грошової одиниці.

Альошин наголосив, що на сьогоднішній день він не бачить нестабільності грошової одиниці в Україні. Народний депутат також нагадав про те, що законодавством передбачено, що Нацбанк підтримує політику уряду. У той же час, на його думку, "різне бачення" можливостей підтримки тієї або іншої політики уряду керівництвом НБУ призвело "до загострення відносин між урядом і керівництвом Нацбанку".

Альошин також не виключив, що на наступному засіданні ради Нацбанку розглядатиметься питання про цю ситуацію.

Фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної), Народно-демократичної партії, а також група "Народний вибір" схвалюють ініціативу Кінаха про звільнення Стельмаха і готові проголосувати за призначення на цей пост лідера фракції партії "Трудова Україна" і Партії промисловців і підприємців Сергія Тігіпко.

На думку голови наглядової ради банку "НРБ-Україна" В’ячеслава Юткіна, можлива відставка глави НБУ є політичним рішенням, продиктованим перерозподілом сил у владних структурах.

Юткін вважає, що політичний чинник може непрямо вплинути на ситуацію на фінансовому ринку, оскільки великі бізнес-структури будуть побоюватися вкладати значні кошти в економіку країни при нестабільній політичній ситуації.

Разом з тим банкір зазначає, що сам факт можливої відставки не відобразиться на курсі гривні і основних монетарних показниках, принаймні, в найближчій перспективі, оскільки стабільність гривні зумовлена економічними чинниками.

"На сьогоднішній день Нацбанк один з найефективніших органів державної влади. Десь можуть бути різночитання… Але Стельмах - це фігура. Я (іншої) такої фігури зараз не бачу", - заявив голова правління банку "Надра" Ігор Гілєнко.

Заступник директора департаменту казначейства "Кредит Банк (Україна)" Юрій Малюк не виключає, що кадрові зміни в Нацбанку можуть вплинути на курс гривні і стабільність валютного ринку. Він вважає, що ситуація на валютному ринку буде залежати від того, яка кандидатура буде запропонована на посаду нового голови НБУ.

"Ринок буде дуже уважно стежити за цим і може чутливо відреагувати", - відзначив банкір.

"Будуть хвилювання на ринку. Але це все-таки залежатиме від команди (Нацбанку), як вона буде працювати", - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук.

Можливі кадрові зміни в керівництві Національного банку України (НБУ) можуть негативно вплинути на стабільність банківської системи країни, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

Сугоняко наголосив, що "банківська система країни сьогодні працює стабільно і зважено", тоді як робота двох центрів державної влади - Кабінету міністрів і Верховної Ради - дестабілізована. "Якщо дестабілізовані два центри, то дестабілізувати і третій (Нацбанк) з точки зору здорового глузду - безграмотно", - заявив президент АУБ.

На його думку, питання кадрових змін в НБУ має передусім політичні, а не економічні причини.

Сугоняко також не виключив можливості негативного впливу кадрових змін в Нацбанку на валютний ринок країни і курс гривні.

На думку банкірів, Стельмах, який очолив Нацбанк у 2000 році, повністю відповідає своїй посаді, грамотно і жорстко контролюючи банківську систему, зберігаючи стабільним курс гривні та не допускаючи зростання інфляції. "Ми маємо стабільну банківську систему, яка налагоджено працює. Ми маємо нормальний валютний курс, ми маємо інфляцію відповідну. Навіть якщо у нас є якісь зауваження до роботи НБУ, вони не носять стратегічного характеру", - сказав Сугоняко.

Багато банкірів вважають, що ініціатива прем'єр-міністра не віднайде підтримки у Верховної Ради, що повинна буде голосувати за відставку глави НБУ. "Потрібен злочин. Крах фінансової системи. А коли людина практично з усім справляється - це нонсенс. НБУ по всіх параметрах економічних справляється із задачею. Це очевидно для всіх", - сказав голова правління Укрсоцбанку Борис Тімонькин. При цьому ряд банкірів вважає, що президент Кучма, який виступив з критикою Нацбанку через невиконання бюджету на 2002 рік, може погодитися з пропозицією Кабміну. "Це чиста політика. В останній раз президент критикував за виконання бюджету і прем'єра, і Нацбанк, який тут ні до чого", - сказав голова правління великого банку з іноземним капіталом, що побажав залишитися неназваним.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Анатолій Кінах надіслав президенту Леоніду Кучмі клопотання про кадрові зміни в НБУ. Інформоване джерело в банківських колах поінформувало, що прем'єр пропонує президенту ініціювати звільнення з посади голови Національного банку Володимира Стельмаха.

У прес-службі НБУ поки не коментують цю інформацію
.

За матеріалами Інтерфакс-Україна та Українських Новин

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...