Моськи

Вівторок, 12 листопада 2002, 14:24
Тим, хто любить інтелектуальні ігри, можна тільки позаздрити – чим більше маєш справу з українськими ЗМІ, тим частіше доводиться вже навіть не читати поміж рядків, а заглядати за них.

Ось у понеділок була розіграна чергова дія драми (трагіфарсу?) за назвою "Інформаційна війна Банкової з Вашингтоном". Практично усі провідні українські канали повідомили про страшенне невдоволення американської та британської влади результатами візиту помічника держсекретаря США Стівена Пайфера в Україну. Посилалися вони при цьому на два вітчизняних інформагентства – "УНІАН" і "Укрінформ".

"Укрінформ" у понеділок вранці виставив таку новину: "У МЗС Великобританії вважають місію Стівена Пайфера в Україні проваленою". Анонімне джерело з британського посольства повідомило інформагентству: в Лондоні вважають, що тиск, який вчинив Пайфер на українське керівництво, був надмірним і невдалим за формою, а реакція України виявилася протилежною тому, що очікувалося.

Кореспонденту УНІАНу знову таки неназване "високопоставлене джерело" у Міноборони США повідомило, що "у колах, близьких до міністра оборони США Дональда Рамсфельда, дуже негативно оцінюють місію" Пайфера, і, крім того, американські військові вважають, що "його незграбні дії поставили під погрозу військово-технічне співробітництво" між Україною та США. Це Вам не аби що, це справжня сенсація - думка людей з верхівки Пентагона, які надто вчасно виявилися джерелами УНІАН.

В результаті зміни керівництва в агентстві вже не раз з'являлися новини, м'яко кажучи, сумнівного характеру, але вони разюче вписувалися в інформаційну політику Банкової. Тож ми вирішили поцікавитися походженням і цієї новини.

Сюрпризу не вийшло: інформацію, з кіл "близьких до Рамсфельда", в агентство приніс, звичайно ж, в.о. гендиректора Василь Юричко, прихід якого в УНІАН наприкінці вересня, як відомо, призвів до першого гучного антицензурного бунту серед українських журналістів. За останні півтора місяці Юричко набув репутації не тільки фактичного цензора, але й натхненника деяких провокаційних повідомлень агентства.

Саме з його подачі, наприклад, на стрічці УНІАН з'являлися новини про те, що Ющенко допоможе Тбілісі придбати ракети, якими Грузія загрожуватиме Росії. За часів Юричка ж УНІАН "примудрився" переплутати Reuters і ICTV та подати несвіжу новину про британського експерта Пітера Френча, який розкритикував методи експертизи плівок Мельниченка в Бек-Тек.

У бесіді з кореспондентом УП Юричко прямо сказав, що за скромним словосполученням "кореспондент УНІАН" стоїть саме він - в.о. гендиректора агентства. Зрозуміло, свої джерела Юричко розкривати не став, зазначивши тільки, що йдеться про "достовірне джерело", яке "із усією відповідальністю" могло говорити про це питання. Крім того, нам вдалося довідатися в нього, що цю інформацію Юричко одержав у Києві і бесіда відбувалася українською мовою.

За даними інших джерел УП, руку до сенсаційного повідомлення УНІАН доклав український МЗС.

У посольстві США покищо результати візиту Стівена Пайфера не коментують. Водночас у понеділок російське РИА "Новости" поширило повідомлення, так само з посиланням на анонімне джерело в Міноборони Великобританії, що аргументи України так і не змогли переконати Лондон, що Кучма не продавав "Кольчуги" в Ірак. А це значить, що один з головних месаджей Пайфера продубльовано і на туманному Альбіоні.

Для багатьох в Україні приїзд Пайфера, що зрештою озвучив жорстку позицію Вашингтона щодо нинішнього Києва, виявився гіркою пігулкою. Не дивно, що по закінченні його візиту у пропрезидентському інформпросторі виникла необхідність розставити потрібні акценти – мовляв, Пайфер був незграбний, провалив місію і взагалі "паскудно поводився", як у свій час висловився щодо екс-посла Леонід Кучма.

Однак широке висвітлення дипломатичної "невдачі" помічника держсекретаря – вже не перший інцидент в інформаційній війні, розгорнутій Банковою проти Заходу і США. Причому війна ця має дуже вузьке поле застосування, обмежене державними кордонами України.

Так, кілька тижнів тому пропрезидентські ЗМІ щосили займалися дискредитацією американської експертизи записів Мельниченка, проведеної ФБР, розмахуючи при цьому висновками Френча щодо роботи Брюса Кеніга, яка не мала до ефбеерівського аналізу жодного стосунку. Тепер за допомогою анонімних джерел знов-таки іноземного походження, що не піддаються ідентифікації, ведеться прицільний вогонь по Пайферу.

Адже, "Моська – знать она сильна, коль лает на слона..."?


Провал Пайфера на українському телебаченні

ТСН, 1+1

Тим часом, американські військові, як повідомило агентство УНІАН, посилаючись на високопосадове джерело в Міністерстві оборони США, не в захваті від позиції, заявленої помічником держсекретаря США Стівеном Пайфером і вважають, що під загрозою майбутнє військово-технічне співробітництва між Штатами й Україною. За словами секретаря РНБО, на перешкоді якійсь надпрозорості у співпраці української сторони з американцями, стало й законодавство - розсекречення документів вимагає ретельної і тривалої процедури.

Новини, УТ-1

СТУДІЯ: Сьогодні українські інформагентства оприлюднили інформацію про негативне сприйняття в Вашингтоні та Лондоні наслідків місії Стівена Пайфера в Україні. "Укрінформ" з посиланням на анонімне джерело у британському посольстві, повідомив, що в МЗС Великобританії тиск помічника держсекретаря США на українське керівництво назвали надмірним та невдалим за формою, а реакцію, що він викликав, протилежною очікуваній. УНІАНу ж неназваний високопосадовець Міноборони США заявив, що Пентагон стурбований майбутнім американсько-української військової співпраці, яку дії Пайфера поставили під загрозу.

Подробности, Интер

СТУДІЯ: Действия заместителя госсекретаря США Стивена Пайфера в Вашингтоне считают не слишком удачными. Как сообщило агентство "УНИАН", со ссылкой на высокопоставленный источник в Пентагоне, ближайшее окружение министра Дональда Рамсфельда крайне негативно оценивает миссию Пайфера. Цитирую сообщение агентства: "Его неуклюжие действия фактически поставили под угрозу успешно развивающееся военно-техническое сотрудничество между Вашингтоном и Киевом".

Факти (докладно), ICTV

РЕПОРТАЖ: Як повідомляє "УНІАН", високі посадовці з Міноборони США досить негативно оцінюють місію в Україні заступника помічника держсекретаря США Стівена Пайфера. Джерело з оточення міністра оборони Дональда Рамсфельда вважає, що незграбні дії Пайфера фактично поставили під загрозу військово-технічне співробітництво Росії і США, що успішно розвивалося протягом останніх років. Завтра офіційну позицію України щодо висновків американо-британських експертів в адміністрації президента озвучить її глава Віктор Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування