Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стельмах не має наміру йти з НБУ, і не хоче бути крайнім

Вівторок, 12 листопада 2002, 17:04
Голова Національного банку України Володимир Стельмах заявив, що не має наміру подавати у відставку, повністю відмежовуючись від аргументації уряду, наведеної в поданні президентові про необхідність кадрових змін у НБУ.

"Ця мотивація принижує мою професійну гідність", - наголосив Стельмах.

За словами глави НБУ, він не відчуває "ні фізичної, ні професійної слабкості" для звільнення з посади. Він сказав, що відповідно до закону його повноваження триватимуть ще 2,5 роки.

Стельмах зазначив, що може піти у відставку з політичних причин, якщо ухвалюватимуться рішення, "які завдадуть шкоду народу".

Причинами клопотання Кінаха про його звільнення Стельмах назвав загострення проблеми виконання бюджету і відмова НБУ збільшити емісійну підтримку різних схем наповнення бюджету і фінансування ряду проектів в небезпечних для валютної і цінової стабільності обсягах.

"Стабільність національної грошової одиниці і цінова стабільність є корінним питанням для НБУ", - зазначив Стельмах, підкресливши, що саме такою є конституційна задача Нацбанку.

На його думку, проблеми бюджету можна і треба вирішувати неемісійними методами, зокрема активізуючи ринок внутрішніх запозичень. При цьому він звинуватив уряд у відсутності політики управління державним боргом і невиправданому, з точки зору ціни, бажанні запозичити кошти на зовнішніх ринках.

Серед інших можливих причин, які спонукали прем'єр-міністра написати такий лист президенту, глава НБУ назвав тиск на уряд в зв'язку з його можливою відставкою.

"Може, (причина) - направити громадську думку в іншому напрямі, знайти цапа відбувайло", - припустив Стельмах.

Він підтвердив, що ряд політичних діячів хотіли б заміни глави НБУ, підкресливши крайню неприйнятність приходу їх до управління аполітичним за Конституцією Національним банком.

Кажучи про аргументацію необхідності кадрових змін в НБУ, які наводяться урядом, Стельмах заявив, що "жоден абзац не витримує жодної критики".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування