Медведчук, як остання надія президента. Стратегія України у "кольчужному скандалі"

Вівторок, 12 листопада 2002, 17:51
У вівторок Медведчук провів свою першу з часу вступу на посаду глави президентської адміністрації прес-конференцію. І першу після поразки його партії на виборах. Цікаво, чи передбачав він 9 місяців назад, що йому випаде провести зустріч з журналістами у такій якості, так ще й з такого приводу?

Завдання перед ним стоїть не з легких - це навіть не намети розганяти. Медведчуку доручено захищати честь гаранта у "кольчужному скандалі" і поки він робить це успішно. Із застосуванням усіх отриманих раніше навичок юридичної казуїстики.

І з урахуванням менталітету як українців, так і американців. Він умовив Кучму йти у наступ і надати пресі максимум інформації, з якої, принаймні на першому етапі, складно зрозуміти, що і наскільки відповідає дійсності.

Медведчук виспівував соло протягом години, зрідка зачитуючи особливо важливі моменти з підготовлених надрукованих аркушів. Тримався надто впевнено. Основне посилання - ми представляємо суверенну державу, нам нема чого виправдовуватися, всі обвинувачення на адресу України (про Кучму - ані слова) безпідставні.

Зі всього обсягу інформації постараємося виокремити певні цікаві факти.

Скільки було питань?

Стало відомо, що під час візиту заступника держсекретаря Елізабет Джоунс до Києва 1-2 жовтня американці передали Україні список з 15 "політичних" і 19 "технологічних" питань з приводу можливої передачі "Кольчуг" Іраку. Як стверджує Медведчук, вже 5 жовтня відповіді на поставлені питання були відправлені через посольство США. І приблизно у той же час Кучма запросив експертів в Україну.

Експерти працювали з 14 по 20 жовтня. Їм була надана вся інформація, у тому числі, і та, що може зашкодити безпеці й національним інтересам України. Медведчук оприлюднив довгий список офіційних осіб, з якими зустрічалися експерти. Повідомив, що експерти "детально ознайомилися" з системою експортного контролю, особливо підкресливши при цьому, що ця система була створена виходячи з рекомендацій американських фахівців. Для більшої переконливості на екрані висіла вже підготовлена кольорова схема, яка показує механізм дії такого контролю.

У звіті експертів, зі слів Медведчука, вказуються 17 додаткових питань.
Трохи раніше керівник британсько-американської групи направив в Україну лист, де було ще 7 пунктів.

Скільки було "Кольчуг"?

Медведчук уперше офіційно видав всі кількісні дані по вироблених в Україні "Кольчугах". Як кажуть, чим більше цифр, тим менше ясності.

Отже, усього з 1987 року до сьогодні Україна на донецькому підприємстві "Топаз" виробила 76 радарних систем "Кольчуга" і "Кольчуга- М". До моменту отримання Україною незалежності на замовлення міністерства оборони СРСР Україна виробила 46 радарних установок, з них 14 знаходилися на озброєнні військових частин на території України.

Після 1992 року було зроблено ще 30 "Кольчуг". З них - 18 на замовлення міністерства оборони Росії, 8 - на замовлення міністерства оборони України, 4 - на замовлення Китаю. Причому, що важливо, якщо вірити Медведчуку, то всі 4 радарні установки були продані Китаю протягом останніх трьох місяців 2002 року. Тобто ніяк не могли бути передані в Ірак.

Три станції виробництва 1991 року після їх модернізації у 2000 році були експортовані до Ефіопії. У розпорядження експертів були надані всі номери "Кольчуг" за винятком першого комплекту, який був виготовлений у 1987 році.

На території України знаходяться 19 станцій "Кольчуга", при цьому українська сторона вказала місця їх дислокації. "Це секретна інформація, але ми дали можливість ознайомитися з такою інформацією і перевірити їх номери", - зізнався Медведчук.

Претензії американців

Попереджуючи свої коментарі, Медведчук жалкував, що не може оприлюднити звіт "тому що там є технічні дані і номери "Кольчуг", які знаходяться не на території України". Пізніше, правда, він сказав, що якщо американці погодяться, і зі звіту буде вилучений "додаток" (очевидно саме у додатку вказуються номери радарних установок), то українська сторона не буде виступати проти оприлюднення цього документа.

А тепер, власне, 17 горезвісних пунктів у викладі глави адміністрації президента. Були обрані всі ті пункти, сказав він, де мова йшла "про неузгодженість з українською стороною, про обвинувачення української сторони і недостатню інформованість експертів українською стороною".

1. "ФБР визнало автентичність запису розмови президента України, яка відбулася 10 липня 2000 року. Під час розмови президент схвалив пропозицію Малєва таємно поставити станції Кольчуга в Ірак". (стор. 3 звіту)

Медведчук: "Україна не може погодитися з таким твердженням, не тому що нам воно не подобається, а тому, що немає таких доказів, на підставі яких можна було б зробити такі однозначні висновки". Він навів дані української експертизи, які аналізували запис з Інтернету. "Висновок однозначний - плівка змонтована". Як доказ Медведчук навів аргументи Пітера Френча.

"Україна, як мінімум упевнена, що саме ця частина так званого запису розмови президента була змонтована й американська сторона не надала ані своїх аргументів, ані доказів, що вона вважатиме ці плівки автентичними", сказав Медведчук.

2. "Ступінь транспарентності та співробітництва був нерівномірним".

Медведчук: "Ступінь співпраці був однаковий. Але ми підкреслюємо, що доступ до певних документів був обмежений законодавством, що могло викликати у членів групи ілюзію нерівномірності".

3. "На прямі питання група отримувала опосередковані відповіді або категоричну відмову, особливо, якщо це стосувалося вищих посадових осіб України і стосовно постачання Кольчуг через треті країни".

Медведчук: "Це твердження, на наш погляд, є некоректним, оскільки протоколи зустрічей з підписами двох сторін, як це пропонувала українська сторона, не велися - від цього відмовилися експерти. Українська сторона вела стенограми записів відповідей і таке твердження у стенограмах не знаходить свого підтвердження".

4. "Деякі найважливіші документи не були надані групі, зокрема, документація по продажу 4-х "Кольчуг" до Китаю.

Медведчук: "Групі експертів були надані всі документи по продажу радарів у Китай крім відповідного контракту, змісті якого через загальновстановлені норми і норми, які викладені у цьому контракті, є комерційною таємницею". Голова АП заявив, що жодні міжнародні норми внаслідок підписання цієї угоди не були порушені. В односторонньому порядку Україна поки не готова надати сам контракт, виписки з якого були надані групі експертів. Однак їм надали списки громадян України, які обслуговували ці станції.

"Але інтерес в експертів залишається, цей інтерес і його характер абсолютно не зрозумілий для всіх, - місця дислокації станцій у Китаї - ця інформація секретна. Медведчук дивується, що власне цікавить американців і британців. Якщо станції у Китай постачалися у 2002 році?

5. "19 жовтня експертів проінформували, що певні документи будуть розсекречені і надані найближчим часом. Група все ще чекає ці документи".

Медведчук: "Це не відповідає дійсності" 24 жовтня в Генпрокуратурі експертів познайомили з 2-ма томами кримінальної справи з секретними документами, які у встановленому порядку були розсекречені. До цього експерти познайомилися з 4 томами справи, порушеної за фактом незаконної торгівлі зброєю". Звичайно розсекречують протягом 2-3 місяців, Україна розсекретила їх за 2-3 дні.

Томи експертам видати не могли, але їм передали копію постанови про відмову у порушенні кримінальної справи.

6. Уряд України не зміг надати достатніх доказів того, що постачання Кольчуг в Ірак на мало або не могло мати місце.

Медведчук: "Україна пішла на безпрецедентні кроки щодо відвертості, навіть на передачу своїх військових секретів, надала всі необхідні документи. На жаль, це експертів не задовольнило. Вони вважають, що Україна повинна надати додаткову інформацію про дислокацію Кольчуг у Китаї, а також вимогу вирішити нез'ясовані питання щодо виробництва станцій. Які саме питання, не вказується".

Тут у глави президентської адміністрації з'явився мотив порадіти за "диво-техніку" і талант українських інженерів, і запевнити, що нікому українське "ноу-хау" передаватися не буде.

"Інша справа, що американська сторона не змогла за умов такої співпраці знайти доказів передачі "Кольчуг" безпосередньо або через треті країни. Але ми заявили, що такого не було і не могло бути. Сьогодні просто не хочуть це визнавати, але ми зробимо все необхідне, щоб таке визнання було зроблене".

Експерти визнали, що згідно з документами, Україна не продавала Кольчуги Іраку безпосередньо. Вони наполягають, що Кольчуги могли бути передані через треті країни.

"Це абсолютно виключено. Є сертифікати і норма у контракті з Китаєм і Ефіопією про неможливість перепродажу зброї третім країнам".

Висновок Медведчука: "Такий висновок як мінімум некоректний і безпідставний".

7. "Можливість розслідування подій, які передували схваленню президентом 10 липня постачання кольчуг в Ірак, були обмежені".

Медведчук: "Україна не може погодитися з цим звинувачувальним тоном цієї тези звіту. Президент не міг схвалити такого постачання і підтвердження цьому просто немає". Для схвалення такого рішення звичайно залучаються десятки людей, а це означає, що його реалізація навіть теоретично неможлива.

8. "Враховуючи відсутність максимального рівня транспарентності, особливо у питанні про передачу третій стороні, питання, чи передавала Україна Кольчуги Іраку, залишається відкритим".

Медведчук: "Так хочеться експертам. Україна не може погодитися з тезою про відсутність максимального рівня відвертості. Я, як голова комісії зі створення умов роботи для комісії, можу це гарантувати і стверджувати".

9. "Можливість таємної або нелегальної передачі озброєння особливо за участю третьої сторони залишається вірогідною". Незважаючи на відвертість України по виробництву станцій, все ще залишається багато питань без відповідей і протиріч".

Медведчук: "Враховуючи габарити станцій, здійснити незаконно передачу Кольчуг через кордон України неможливо". Він підкреслив, що системи космічної розвідки таку передачу зможуть зафіксувати.

Одночасно ця теза про ймовірність може застосовуватися у вільній формі. Медведчук з іронією відзначив, що Україна точно так само може запропонувати Америці довести, що вона не причетна до продажу зброї в Ірак.

10. "Українська сторона не провела достатнього всеохоплюючого розслідування, групі була надана можливість побачити тільки скорочені версії звітів Генпрокуратури, СБУ і Ради Нацбезпеки і тому залишаються серйозні сумніви щодо повноти вказаних розслідувань".

Медведчук; "Це твердження категорично не відповідає дійсності". У Генпрокуратурі експертам дозволили ознайомитися з усіма 6-ма томами розслідування справи, надали копію постанови, розсекречені документи. ГП не надала експертам один документ - контракт про постачання Кольчуг у Китай.

Що стосується розслідування СБУ і РНБО - вони були надані частково експертам і повністю своїми каналами ЦРУ, додав Медведчук. "Про що йде мова - мені абсолютно не зрозуміло".

11. "Система експортного контролю України не має досить гарантій, які б не дозволяли вищим посадовим особам або підприємствам зловживати своїм становищем або обійти систему експортного контролю".

Медведчук: "Ця система будувалася за рекомендаціями США і неодноразово зазнавала перевірок. Такі твердження як мінімум безпідставні".

12. "Існує конфлікт інтересів СБУ і "Укрспецекспорту".

Медведчук: "Я думаю, це абсолютно нормальне явище. У наших нормативних актах навіть закладений цей конфлікт інтересів".

13. "На питання про контакти Малєва з йорданським посередником з приводу продажу "Кольчуг" представники СБУ з небажанням проінформували, що їм було відомо про запропоновану операцію і Малєва попередили про недоцільність її реалізації. Але не було надано жодних доказів того, чи був зупинений цей процес, яким чином і хто конкретно був задіяний у цьому".

Медведчук: "СБУ надало експертам оперативно-пошукову інформацію, отриману не тільки СБУ, але й головним управлінням контррозвідки. Так, дійсно, Малєв вів такі неофіційні переговори, але це були не переговори за столом, а інформація про запит і можливість продажу. Саме на цій стадії СБУ зупинило ці переговори і пояснило Малєву, що далі їх проводити недоцільно".

Ця інформація частково передана експертам і повністю - ЦРУ.

14. "Підгрупі, яка вивчала внутрішню структуру української системи виробництва ракетного озброєння, передусім у сфері боргових зобов'язань кінцевого користувача, не вдалося забезпечити максимальної співпраці".

Медведчук: "Дивний висновок, який повністю нами спростовується. Ми з усіма групами - їх було три: політична, військова, технічна - однаково працювали. Ми не могли бути відкритими у всьому, там де немає можливості для розсекречення даних".

15. "Не до всіх документів, пов'язаних з питанням продажу систем Кольчуга в інші країни, був наданий доступ".

Медведчук: "Ми звернули увагу, що обвинувачення повторюються у різних редакціях… Це питання з розряду "за рибу гроші".

16. "Як правило "Кольчуги" виробляються і застосовуються партіями по три станції. Однак, у 1993 році було зроблено 4 таких станції, а не 6. Дивно також, що з 1996 по 1999 рік і у 2001 році Кольчуги не вироблялися".

Медведчук: "Це твердження звіту. Ну скажіть, будь-ласка, як відповідати на такі обвинувачення? Ми пояснювали, що виробництво пов'язане із замовленням".

17. "Уряд України не пояснив різницю між військовим варіантом положення і заявою, що це положення було вилучене".

Медведчук: "Мова йде про те, що американська сторона попросила виписку їх контракту між Україною і Китаєм пункт 11.13. Чому вона подала такий запит - не знаємо. У типовому контракті по продажу зброї цей пункт означає неможливість перепродажу зброї третій стороні. Цей контракт саме у цій частині був змінений. І пункт про заборону третій стороні був під іншим номером. Під номером 11.13 знаходиться пункт, що не підлягає розголошуванню. Але питання, на думку експертів, виявилося підвішеним".

Інші 7 питань

31 жовтня Медведчук отримав листа. Від керівника групи Алана Ван Егмонта. Ось у ньому і були перераховані 7 питань, про які йшлося у пресі.

Там, як вже відомо, експерти висловлюють побажання зустрітися з колишнім почесним консулом Іраку в Україні Юрієм Оршанським і колишнім главою СБУ Леонідом Деркачем. Перший втік через Москву в Ірак, другий спочатку знаходився за кордоном, а потім так занедужав, що не зміг піднятися з ліжка і зустрітися з іноземними гостями.

Медведчук запевнив, що якщо "така співпраця" з експертами буде і надалі мати місце, він зробить все, щоб Деркач на зустріч з'явився.

У листі експерти просять Медведчука посприяти отримати від МЗС наступну інформацію:
- список підозрілих осіб Іраку для відмови у наданні віз;
- список громадян Іраку, яким відмовлено в отриманні візи у 2000-2002;
- список громадян Іраку, яким надані візи за цей період.

Така інформація готується, сказав Медведчук.

У цьому листі експерти також просять надати список тих, хто "ніби" відвідував "Топаз", починаючи з 2000 року. Вони стверджують, додав Медведчук, що офіційні представники заводу сказали про наявність такого списку.

Медведчук: "Офіційні представники такого не говорили. А директор Топазу категорично заперечує, що представники Іраку коли-небудь відвідували завод".

І знову, власне, 7 питань.

1. Надати документ, підписаний членами комітету з політики військово-технічної співпраці у 2001 році стосовно країн, які викликають стурбованість.

Медведчук: "Такий документ Марчук надав 25 жовтня 2002 року".

2. "Надати обидві версії кінцевого звіту про розслідування РНБО, звіт колишнього заступника Марчука Рожена і подальший звіт РНБО".

Медведчук: "Ми пояснили, що так званий звіт Рожена - це чернеткові записи, які були покладені в основу документа РНБО. Більш того в експертів була зустріч з Роженом і могли самі у цьому пересвідчитися".

3. "Надати копію заключного звіту СБУ про розслідування".

Медведчук: "СБУ надало такий звіт та іншу детальну інформацію за своїми каналами ЦРУ".

4. "Надати копію розслідування Генеральної прокуратури".

Медведчук: "Немає такого звіту - є справа і постанова про відмову у порушенні кримінальної справи. Справу показали, постанову видали".

5. "Надати інформацію про місцезнаходження 4-х Кольчуг у Китаї".

Медведчук: "Відповіді немає. Україна не має права давати таку інформацію. Мені як юристу нагадує це силування до шпигунства. Україна не може піти на це".

6. "Надати копії контрактів з Китаєм про купівлю Кольчуг у 2002 році".

Медведчук: "Не буду коментувати. Все надане крім самого контракту".

7. "Надати протоколи засідань комітету з політики військово-технічної співпраці й експортного контролю при президенті України, починаючи з червня 2000 року".

Медведчук: "Особисто я відповідав за ці протоколи. І я досліджував всі протоколи. По-перше, всі ці протоколи йдуть під грифом "абсолютно секретно". По-друге, у цих протоколах за ці два роки мова про "Кольчуги" йшла у двох випадках - коли говорилося про продаж Ефіопії, і другий протокол - про право "Укрспецекспорту" вивезти "Кольчуги" у Пакистан на виставку.

Розсекретити ці протоколи ми не маємо права - там йде мова про інші держави, це не тільки військові, економічні таємниці України, але й цих країн, і без їх згоди ми піти на це не можемо. По-друге, у цих протоколах не йдеться про Кольчуги".

Як Україна буде захищатися?

Зачитавши всі пункти "обвинувачень", Медведчук перейшов до викладу стратегії захисту. Ці моменти він читав з папірця. І, що цікаво, він також оперував 7 пунктами.

"Перше. Комісія експертів США і Британії не встановила жодних фактів, які б свідчили про продаж або передачу Україною Кольчуг Іраку.

Друге. Україна продемонструвала безпрецедентну відвертість у наданні інформації комісії експертів. Це було зроблене незважаючи на те, що частина інформації, яка була надана експертам, може зашкодити експортним, а значить економічним можливостям України, і навіть національній безпеці країни. Ми розсекретили окрему інформацію під грифом "секретно" і "абсолютно секретно", при цьому між Україною, США і Великобританією немає угоди про взаємне збереження секретів.

Третє. Комісії експертів була надана вичерпна інформація про всі станції Кольчуга, вироблені в Україні і місця їх дислокації.

Четверте. Висновки про ніби автентичність записів в кабінеті президента України і бесіди, яка ніби відбулася між Леонідом Кучмою і керівником "Укрспецекспорту" Малєвим. Ми вважаємо, що цей епізод змонтований і це не спростовано ніким, у тому числі й американською стороною.

П'яте. Україна не зобов'язана доводити свою непричетність до продажу Кольчуг в Ірак.

Шосте. Ми готові до співпраці і з США і з країнами НАТО, але безпідставність обвинувачень про продаж Україною Кольчуг в Ірак повинні бути спростовані.

Сьоме. Ми безумовно готові далі співробітничати з експертами, але якщо при цьому будуть поважати і наші національні інтереси, і держава Україна, як суверенна держава і враховувати нашу національну гідність. За таких умов ми готові продовжувати співпрацю з експертами і шукати відповіді на будь-які питання, щоб ще раз продемонструвати непричетність України до продажу зброї в Ірак".

Що далі?

Медведчук досить оптимістично дивиться в майбутнє і навіть дозволяє собі висувати умови продовження контактів з експертами.

"Україні нічого не загрожує, у тому числі й ізоляція – тому що Україна нічого не робила. Якщо британо-американські експерти й українська сторона залишаться на своїх позиціях, то в цьому випадку діє презумпція невинності".

Поки не ясно, як саме і чи стануть взагалі експертам відповідати. "Що стосується форми відповіді – ми готові до співробітництва, але тоді американо-британська група повинна заявити, що це їхній попередній звіт, у них є питання, і в залежності від відповідей на ці питання буде ухвалюватися подальше рішення. Якщо цього не буде – який сенс відповідати на питання?", говорить Медведчук.

І наостанок – вічна тема спільної змови проти України: читай проти президента. "Це ланки одного ланцюга - зникнення Гонгадзе, і сумно відомі шпигунські пристрасті майора Мельниченка, і спроби дискредитувати президента, що почалися рівно через рік після президентських 1999 року виборів, і справа так званих "Кольчуг". От мені чомусь здається, що це ланки одного ланцюга. Хотів би помилятися".

Якщо так здається Медведчуку, то Кучма в цьому вже точно переконаний. Він завжди знав, США готові почати війну проти Іраку, тільки б його відправити у відставку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...