Кінах не повинен чіпати Стельмаха, тому що він не винуватий

Середа, 13 листопада 2002, 10:41
Глава Ради Національного банку України Анатолій Гальчинський позитивно коментує діяльність правління НБУ в питаннях реалізації основ грошово-кредитної політики і вважає, що оцінювати діяльність банку треба, насамперед, з цих позицій.

У інтерв'ю Інтерфакс-Україна він зазначив, що обвинувачення уряду на адресу НБУ через грошово-кредитну політику, по суті, стосуються не стільки правління банку і його голови, скільки Ради НБУ, яка згідно з Конституцією і законодавством має виняткові повноваження розробляти і здійснювати контроль над реалізацією основ грошово-кредитної політики.

Зі слів Гальчинського, у своїх офіційних рішеннях Рада НБУ позитивно оцінює діяльність правління Нацбанку в цих питаннях. "Ці висновки кореспондуються з позицією численних міжнародних експертів", - додав він.

На думку глави Ради НБУ, необхідно виходити з того, що стабільність гривні протягом 2001-2002 років є основою не тільки позитивних процесів у національній економіці, її інвестиційної привабливості, але й зростання реальних прибутків населення.

"Згідно з Конституцією України, основна функція Національного банку складається в реалізації саме цього завдання. Тому й оцінювати діяльність НБУ треба, насамперед, з цих позицій", - відзначив Гальчинський.

Він також нагадав, що незалежність Нацбанку є ключовою позицією політики реформ, проголошених президентом України ще в 1994 році, базовим принципом ринкової економіки. До цього часу, сказав Гальчинський, НБУ безпосередньо фінансував бюджетний дефіцит, приймаючи на себе відповідальність за недоліки в роботі уряду.

"Повернення до тих часів може обернутися непередбачуваними наслідками для української економіки. Ні за яких умов цього допускати не можна", - підкреслив глава Ради НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування