Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американо-британська комісія приїхала в Київ з готовими висновками - Єльченко

Середа, 13 листопада 2002, 10:42
Україна повністю відкрита для міжнародних перевірок можливих фактів продажу Іраку радарних систем "Кольчуга" у разі прийняття РБ ООН відповідного рішення, заявив заступник держсекретаря МЗС України Володимир Єльченко.

"Ми проявили повну відвертість у роботі з групою експертів з Великобританії і США, таку ж відвертість продемонструємо й у роботі з експертами Ради Безпеки", - підкреслив Єльченко в інтерв'ю газеті "Факти", опублікованому у середу.

Говорячи про можливі терміни проведення перевірки експертами ООН, дипломат зазначив, що "швидше за все, мова буде йти про тижні", додавши, що "тягти з вирішенням "кольчужної" історії Україна не збирається".

При цьому, підкреслив Єльченко, "ми не сумніваємося у результаті цієї роботи, оскільки Україна "Кольчуги" в Ірак не продавала". На думку дипломата, неможливо "підтасувавши якісь факти або знайшовши якісь "Кольчуги", приписати їм українське походження", оскільки Україна передала "всі дані, включаючи серійні номери кожної виробленої в Україні установки".

Говорячи про підсумки візиту, який раніше відбувся в Україну делегації американо-британських експертів, Єльченко зазначив, що він особисто "повністю згодний з думкою деяких наших політиків про те, що англо-американська делегація приїхала в Україну з уже готовими висновками". "Очевидно, експерти приїхали з конкретною задачею - підтвердити пред'явлені Україні обвинувачення", - цитує дипломата газета.

Коментуючи вимоги американо-британських експертів надати їм контракти щодо збройних операцій, Єльченко зазначив, що "напевно експерти чудово знали про підписані Києвом угоди з більш ніж 40 країнами про захист секретної інформації", додавши, що "продаж станцій "Кольчуга" є такою".

Український дипломат зазначив, що, відповідно до загальноприйнятих норм, зведення про подібні операції не можна передавати третім країнам, "тим більше що ні зі Сполученими Штатами, ні з Англією у нас таких договорів - про захист секретної інформації - немає, а отже, американці і британці не обтяжені зобов'язаннями зберігати у таємниці передані їм дані".

У зв'язку з цим Єльченко нагадав: "Ми вже майже 3 роки пропонуємо США підписати подібну угоду, оскільки тісно співробітничаємо з ними в області озброєнь, але поки діставали лише відмову".

Єльченко також повідомив, що "у США дійсно неоднозначно сприйняли роботу як групи експертів в Україні, так і подані нею висновки. Передусім, у Міністерстві оборони США, яке тісно і плідно співробітничає з українським оборонним відомством.

На думку дипломата, "дещо емоційна реакція представників Пентагона викликана тим, що вони не поділяють лінії, що проводиться Держдепартаментом США на згортання відносин" з Україною.

При цьому Єльченко висловив сподівання, що "період неконструктивізму у відносинах між Києвом і Вашингтоном пройде, оскільки ми абсолютно щирі у своєму прагненні зберегти партнерство зі Сполученими Штатами і не були ініціаторами скандалу, який вибухнув".

"Природно, розуміємо, що політика США відносно Іраку багато у чому побудована на емоціях, а одним з об'єктів подібних емоцій вибрана Україна", - відзначив дипломат, висловивши при цьому переконаність, що "це невірний підхід".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування