Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко узявся за Азарова

Середа, 13 листопада 2002, 13:58
Азаров став першою жертвою Мельниченка, яку екс-майор тероризуватиме не плівками, а судом. Адвокат екс-майора в Україні Андрій Федур у середу подав позов від імені свого підзахисного до голови Державної податкової адміністрації України.

Мельниченко вимагає захистити свою честь, гідність та ділову репутацію. Як повідомив УП Федур, пакет документів підписаний рукою Мельниченка, і він був відправлений кур'єрською поштою до Шевченківського суду столиці. "Технологію" отримання документів від екс-майора адвокат повідомляти не став.

"Я маю можливість частого спілкування з Мельниченком, тому з цим труднощів немає", - сказав Федур. Нагадаємо, що на самого адвоката була заведена кримінальна справа і в якості запобіжного заходу була обрана підписка про невиїзд.

Позов Мельниченка стосується інформації, яка була оприлюднена Азаровим 16 травня цього року. Тоді голова ДПАУ повідомив журналістам про те, що розмова Кучми з ним щодо справи банку "Слов'янський" на плівках екс-майора Мельниченка, була змонтована за дорученням колишнього віце-президента цього банку Бориса Фельдмана. За словами Азарова, ДПАУ отримала інформацію, що Фельдман дав доручення щодо фальсифікації розмови президента та Азарова за три місяці до того, як цей уривок записів Мельниченка був оприлюднений.

У своїй позовній заяві Микола Мельниченко заявляє, що про існування такої людини, як Борис Фельдман, він знає тільки з власних плівок, зроблених у кабінеті Кучми. "Мельниченко ніколи не був знайомий з Фельдманом, Мельниченко ніколи не робив нічого на замовлення Фельдмана, Мельниченко заявляє, що він зробив сам записи і стверджує, що ці записи є справжніми", - запевнив нас Федур.

У позовній заяві також зазначено, що слова Азарова на прес-конференції ганьблять честь, гідність і ділову репутацію Мельниченка. Головною метою Мельниченка та його позову, за словами Федура, є спростування інформації, яку розповсюдив Азаров.

Для обґрунтування своїх вимог Мельниченко просить викликати до суду на судове засідання і допитати в якості свідка під присягою Бориса Фельдмана. Той має розповісти, коли він робив йому замовлення на монтаж розмови Кучми з Фельдманом.

Другий свідок – це Кучма. Його, на думку адвоката, треба допитати на предмет, чи була така розмова з Азаровим. Чи все викладено у записах Мельниченка, чи не пропущенні там окремі слова, словосполучення чи групи речень? Якщо ж допущені неточності, то де, в яких епізодах, словах? Мельниченко зі свого боку готовий надати запис розмови Кучми й Азарова.

За словами Федура, "Мельниченко тим самим дає можливість Кучмі з подачі Азарова спростувати компрометуючу інформацію, якщо вони бачать таку можливість". На його думку, "унікальність позову у тому, що це може бути перший судовий процес, де Кучма, якщо він не причетний до цієї справи, буде мати можливість відбілити своє ім'я". Правда, Азарову тоді потрібно прийти до суду і довести, що монтаж такої розмови замовив Фельдман. Щось він не поспішає...

На питання, чи може позов бути розглянутий по суті, Федур відповів гаслом: "Я хочу сподіватися на те, що в Україні дійсно не тільки задекларовано це у Конституції, а що Україна справді є правовою державою, і що в Україні буде діяти верховенство права"...

Згідно з положеннями чинного Цивільно-процесуального кодексу України, можна розраховувати на те, що судовий розгляд поданої Федуром позовної заяви буде призначено через три тижні. Проте, як завжди, для суду існують "виняткові випадки" та "складні справи" – тоді терміни підготовки справи до розгляду та власне розгляд справи затримуються, як правило, на невизначений термін.

Федур також запевнив, що "ще будуть судові позови" від екс-майора Мельниченка. "Готуються матеріали щодо позову Мельниченка до Кучми, правда з цим пов'язані технічні проблеми". Він пообіцяв, що позов буде поданий до українського суду.

Нагадаємо, що вже через день після виступу Азарова про участь Фельдмана у касетному скандалі екс-банкір подав до суду на податківця. Тоді ж адвокат заявляв, що Фельдман "ніколи у своєму житті не чув" плівок Мельниченка, оскільки він з 13 березня 2000 року перебуває у місцях позбавлення волі.

Федур наполягав, аби суд допитав Мельниченка щодо ролі та участі Фельдмана у виготовленні плівок. Адвокати тоді планували зв'язатися безпосередньо з самим Мельниченком, аби він дав свої свідчення щодо цієї справи.

Доля позову Фельдмана до Азарова – сумна. Перше засідання з його розгляду тривало 5 хвилин, після чого суддя побігла слухати більш терміновий позов, потім засідання весь час переносилися. Допоки Кучма своїм указом не перевів суддю Жанну Бернадську, яка провадила цю справу, до Печерського суду. Федур звернувся до голови Шевченківського суду з проханням призначити іншого суддю, але, за його словами, питання досі не вирішено...

P.S. УП намагалася зв'язатися з головою прес-служби ДПАУ, проте наразі зробити цього не вдалося

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування