Нафтогаз та Газпром забули про Рургаз

Середа, 13 листопада 2002, 17:20
"Рургаз" сподівається на участь у газовому консорціумі. Це відповідало б політичним домовленостям, досягнутим на найвищому політичному рівні раніше цього року , заявив речник "Рургазу" Хайнер Ґарбе в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

Наприкінці жовтня "Нафтогаз України" та "Газпром" підписали установчі документи про створення консорціуму на двосторонній основі, без участі Німеччини.

Речник "Рургазу" не сказав, коли і на яких засадах буде створено консорціум за участю трьох сторін: "Ми очікуємо, що "Рургаз" буде залучено до цього консорціуму, як це було передбачено на червневому саміті президентів Кучми, Путіна та канцлера Шредера в Санкт-Петербурзі. Складні економічні та юридичні питання навколо цього проекту можуть бути розв'язані у співпраці між виробником газу, транзитною компанією та імпортером газу. "Рургаз" готовий забезпечити ноу-хау. Для нас важливо, щоб усі партнери увійшли до консорціуму на рівних засадах".

Зараз німецька компанія "Рургаз" опинилася, так би мовити, поза грою по тому, як наприкінці минулого місяця біли підписані документи про створення міжнародного газового консорціуму між Києвом та Москвою без участі німців, вважають аналітики Бі-Бі-Сі.

"Рургаз" неодноразово наголошував на зацікавленості в консорціумі та планував інвестувати кошти в модернізацію української газотранспортної мережі.

Раніше німецький посол у Києві запропонував провести в українській столиці робоче засідання представників Німеччини, України та Росії про створення газотранспортного консорціуму.

Посол Дітмар Штюдеман сказав в інтерв'ю українському часопису "Дзеркало тижня", що компанії його країни зацікавлені в участі у підприємстві, бо Німеччина задовольняє більше третини своїх потреб за рахунок російського газу, який головно проходить через Україну.

Дітмар Штюдеман зауважив, що німецька сторона має бути залучена вже на початковому етапі створення консорціуму.

В Україні критики теперішнього процесу створення консорціуму вимагають залучення західних компаній, побоюючись, що зараз офіційний Київ поступається під тиском інтересів Росії.

За словами керівника Нафтогазу України Юрія Бойка, Захід надто пізно виявив бажання участі.

Речник російського Газпрому ще перед тим казав, що зацікавлення є, але Захід буцімто не хоче брати участі у процесі до вирішення головних питань проекту.

Але посол Німеччини заперечив і перше, і друге. Насамперед він підтвердив, що німецькі компанії зацікавлені від самого початку, бо купують багато російського газу, який транспортується через Україну.

Він також недвозначно заявив, що Німеччина не захоче сідати за стіл, за яким, як він сказав, вже пообідали дві інші сторони.

Якщо становище не зміниться, то обґрунтованими виглядатимуть побоювання тих в Україні, хто каже, що процес створення консорціуму утаємничений і обмежений лише двома сторонами, щоб задовольнити вузькокорпоративні інтереси, які зовсім не обов'язково збігаються з національними інтересами України, про газопроводи якої йдеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...