Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Китайців та росіян вже проінструктували щодо України та її "Кольчуг"

Середа, 13 листопада 2002, 17:57
Голова Комітету 661 ООН повідомив, що російські, французькі та китайські дипломати звернулися до їхніх столиць із метою отримати рекомендації від урядів – що робити при розгляді справи нелегальної поставки Україною радарів "Кольчуга" до Іраку.

В інтерв'ю Радіо Свобода ООНівський дипломат зазначив, що "Вашингтон не вважає за потрібне проводити паралельні розслідування стосовно продажу "Кольчуг", адже тривають розслідування американських та британських експертів".

За словами дипломата, американські офіційні особи, однак, висловлюють сильне бажання обговорити це питання з членами комітету Ради безпеки під час наступного засідання. Скоріш за все, наступне засідання може відбутися вже наступного тижня.

А тим часом постійний представник України в ООН, посол Валерій Кучинський зазначив, що розслідування справи щодо обвинувачень України у продажу "Кольчуг" Іраку в комітеті Ради безпеки ООН може тривати кілька місяців – на даний момент іде лише підготовка до обговорення питання й вивчення документів.

Він зазначив, що 15 членів комітету Ради безпеки ООН у справі санкцій щодо Іраку продовжують вивчати надані їм документи щодо звинувачень України у нелегальному продажу "Кольчуг" іракському режиму.

За словами посла Кучинського, представники України висловили прохання (і в цьому їм на даний момент не відмовлено) брати участь у наступних засіданнях Комітету 661 з санкцій стосовно Іраку, які проходять за участю представників 15 країн-членів Ради безпеки ООН на експертному рівні.

Експерти розглядають два документи - звіт американських та британських експертів та лист міністра закордонних справ України, який передано минулої суботи до Ради безпеки, яку зараз очолює постійний представник КНР в ООН.

Щодо подальшого розвитку подій, Комітет 661 може звернутися до Ради безпеки за ухваленням додаткових заходів у тій справі, вважає Кучинський.

Щодо позицій інших членів Ради безпеки, то прес-представник Російської Федерації ООН сказала: "Російська Федерація не причетна до справи чи справ із "Кольчугами". Й офіційна позиція на даний момент не має коментарів від російської сторони".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування