У Ющенка з'явилося російське лобі

Середа, 13 листопада 2002, 20:48
У політиці серед головних талантів – вчасно роздивитися молоду зірку і взяти над нею шефство. Поки вся Росія шарахається від Ющенка, "Союз правих сил" активно налагоджує контакти з найвірогіднішим переможцем президентських виборів в Україні. СПС взявся бути провідником Ющенка у владній Москві. У середу вони підписали Маніфест про співпрацю. Хоч договір стосується відносин між двома парламентськими силами, подія пронизана духом кампанії-2004.

"Очевидно, що в 2004 році "Наша Україна" виставить свого кандидата на президентських виборах, і очевидно, що він має шанси перемогти, і очевидний, що його ім'я Віктор, а по-батькові – Андрійович", - начебто жартував у Києві лідер СПС Борис Нємцов. При цьому він уточнив, що це його "припущення", яке може підтвердитися з точністю 99,9%.

У Києві Нємцов і Хакамада не просто налагоджували контакти із симпатичним їм Ющенком. Вони робили довгострокову інвестицію в дружбу з майбутнім главою української держави. Можливо, суміщаючи приємне спілкування з корисними контактами. Однак суті це не змінює: якщо для Ющенка все закінчиться благополучно, то роки через два київські контакти СПСівців будуть на вагу золота. Принаймні, запрошення на інавгурацію їм гарантовані. І Путін навряд чи пошле Чорномирдіна домовлятися з новим українським президентом.

А "Наша Україна" знайшла в СПС, давньому партнері "Реформ і порядку", ключ до підтримки в Росії. Тривалий час Ющенко не приділяв належної уваги північному сусіду, однак останній місяць тільки цим і займається. Спершу ЮВА сам з'їздив до Москви, тепер по Києву на своїй "Ауді" катає Хакамаду та Нємцова.

Ющенко нагромаджує капітал підтримки перед президентською кампанією. Саме розповіді про антиросійські погляди "Нашої України" були опудалом для вітчизняного електорату. Тепер же, коли у Ющенка дружба з СПС, треба писати нові темники.

Ще один бонус дружби з Нємцовим-Хакамадою – тепер "Нашій Україні" набагато простіше буде просуватися і на російському ринку. Роботи – непочатий край. "Є в Росії міф, що Ющенко проти створення газового консорціуму. Це неправда. Спільна позиція СПС і "Нашої України" полягає в тому, що має бути створений консорціум, і складатися з трьох засновників. Процес повинен бути прозорим і публічним. Ось у чому правда, однак не всі її хочуть чути в Росії", - зазначив Нємцов у Києві.

І це – тільки один зі стереотипів про Ющенка. Є ще про російську мову, про реабілітацію дивізії СС "Галичина", про американську дружину, яка беззупинно передає шифровки до ЦРУ... Звичайно, легко звинувачувати в їхній появі тандем Медведчук-Гельман. Однак видно, що і сам Ющенко мало займався Росією. Хоча планував поїхати до Москви ще у грудні 2001.

Поруч же із ліберальними лідерами тепер йому має бути простіше. У СПС своя фракція у Держдумі – хоча й не найчисельніша, 32 депутати. Перевіркою ваги Союзу правих сил у політиці Росії і Нємцова усередині партії стануть вибори до Держдуми, які відбудуться в грудні 2003.

Ще в активі СПС – формально безпартійний постійний представник Путіна у Приволзькому окрузі Сергій Кірієнко (хоч він з іншої групи, яка конкурує з "нємцовцями" у партії). Не можна також забувати, що один з лідерів "Союзу правих сил" – Анатолій Чубайс. Є в СПС зв'язки з Кремлем – за інформацією УП, під час візиту Ющенка до Москви йому намагалися організувати зустріч з головою адміністрації президента РФ Олександром Волошиним. Щоправда, безрезультатно.

Ну й останнє - на підписанні договору між СПС і "Нашою Україною" було зо два десятки московських журналістів. У блоці Ющенка стверджують, що не організували їхній візит. Питання лише, до кого вони приїхали – до Ющенка чи Нємцова?


Читайте також сам текст маніфесту блоку "Наша Україна" та партії "Союз правих сил"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування