Держдеп: Якщо Україна не надасть повну інформацію про "Кольчуги", про НАТО можна забути

Четвер, 14 листопада 2002, 09:31
Сполучені Штати знов звернулись до України з вимогами надати додаткову інформацію щодо можливого продажу Іраку українських радарних систем, і застерегли про можливі наслідки в разі відмови від співпраці у проведенні розслідування.

Речник держдепартаменту США Річард Баучер заявив у середу, що його країна і надалі чекає відповідей Києва на додаткові запитання, які виникли через недостатню співпрацю української сторони з американськими та британськими інспекторами, які відвідали Україну минулого місяця.

"Ми розчаровані тим, - зазначив Баучер, - що групі інспекторів не було забезпечене повне сприяння і відкритість, обіцяні українською владою, коли вона запрошувала надіслати експертів для розслідування питання щодо Кольчуг."

Речник держдепартаменту США також зазначив: американська сторона і надалі сподівається на те, що Україна дотримається власних зобов'язань і надасть доступ до необхідних матеріалів та інформації, а також відповість на додаткові запитання.

Річард Баучер застеріг, що відмова від надання належних відповідей може завдати додаткової шкоди американо-українським взаєминам, які Вашингтон вже переглядає від вересня цього року. Він також сказав, що ризику піддаються і зв'язки України з НАТО.

Втім, США, за його словами, загалом залишаються відданими налагодженню міцних відносин з Україною і її тісного партнерства з НАТО. "Однак, - зазначив він, - очевидно, що згадані речі і питання співпраці (у розслідуванні) мають бути взяті до уваги."

Заява Річарда Баучера пролунала по тому, як з Києва надійшли скарги на те, що американські та британські експерти вийшли за межі їхніх повноважень, зажадавши даних щодо продажу "Кольчуг" Китаю та іншої інформації, яку Україна відмовилась розкривати, посилаючись на комерційні секрети.

Йдеться, зокрема, про запит надати копію контракту на продаж чотирьох радарів, поставлених Китаю в період від серпня до жовтня цього року, та місце їхнього нинішнього розташування.

Українська служба ВВС

Читайте також:

Медведчук, як остання надія президента. Стратегія України у "кольчужному скандалі"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування