Росія й Україна загрожують Євросоюзу торговельною війною

П'ятниця, 15 листопада 2002, 10:46
Вперше за десятиліття Росія сьогодні виробляє більше зерна, ніж споживає

Москва, 15 листопада 2002 року. Росія й Україна погрожують Євросоюзу (ЄС) каральними заходами у випадку, якщо він утілить у життя план, що має на меті зашкодити експортові дешевого зерна з цих двох колишніх радянських республік. Міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв заявив у четвер, що Москва може вжити "відповідні заходи у відповідь", що можуть включати обмеження на імпорт м'ясопродуктів із країн ЄС. А тим часом Україна погрожує ввести квоти на сільгосптехніку, пестициди та насіння ЄС.

Росія, що за часів комунізму імпортувала зерно, за останні 3 роки змогла оживити своє сільське господарство. Нові інвестиційні компанії, за котрими стоять експортери нафти та металів, які мають великі вільні капітали, наповнюють грошима сільськогосподарський сектор, завдяки чому вже вдалося врятувати ферми від банкрутства та значно підвищити врожаї. Вперше за десятиліття Росія сьогодні виробляє більше зерна, ніж споживає.

Рекордні врожаї зернових спричинили збільшення їхнього експорту. За даними державного митного комітету, Росія за перші вісім місяців 2002 року експортувала 4,1 млн. т пшениці у порівнянні з 420200 т за аналогічний період минулого року. Гордєєв сказав, що Росія у сезон 2002/2003 року здатна експортувати до 10 млн. т зерна при оцінному обсязі врожаю 86 млн. т.

Однак європейські фермери стурбовані припливом дешевого російського й українського зерна. На цьому тижні ЄС заявив, що планує з наступного року ввести квоти на імпорт пшениці, відповідно до яких можна буде імпортувати 2,98 млн. т пшениці низької та середньої якості за низькими тарифами (12 євро, або 12,04 дол. США, за тонну), а імпорт понад цю квоту обкладатиметься митом у розмірі 95 євро. Приблизно п'ята частина квоти за низьким тарифом - 610000 т - буде зарезервована для США й Канади.

Повідомляючи про це рішення, комісар ЄС з питань фермерських господарств Франц Фішлер (Franz Fischler) наголосив, що у ньому для Росії й України передбачені "раціональні експортні можливості, вищі за їхній середній експорт протягом останніх років". Російські офіційні особи заявляють, що в 2003 році хочуть експортувати 2 млн. т зерна, що приблизно відповідає рівневі минулого року.

Аналітики, які перебувають у Москві, зазначили, що квоти на зерно, можливо, не зашкодять Росії, яка шукає інші ринки на Близькому Сході та у Північній Африці. Однак офіційні особи висловили протест проти цього кроку ЄС. "Ми розглядаємо це як дискримінаційний захід", - сказав пан Гордєєв.

Russia, Ukraine Threaten EU With Trade Reprisals

Переклад "Иносми.ru"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування