У Чижа є докази цензури, яких немає у журналістів

П'ятниця, 15 листопада 2002, 11:33
Голова Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Іван Чиж збирається назвати факти цензури і тиску на журналістів у своєму виступі на парламентських слуханнях комітету, які намічені на грудень.

"Я, виступаючи на парламентських слуханнях, назву факти, яких у журналістів, на жаль, не вистачає", - сказав він у п'ятницю на прес-конференції у Києві, зазначивши, що на сьогодні є надзвичайно важливим набрати "фактаж дійсного тиску і цензури".

Чиж нагадав, що саме цього вимагав і страйком журналістів. У той же час, з його слів, звернення Держкомінформу до страйкому не знайшло адекватного розуміння. З його слів, відповідь страйкому на лист комітету можна було розуміти як "цензура є апріорі - це аксіома, і ми не зобов'язані надавати факти вашому комітету, нам не потрібно, щоб комітет виступав посередником".

Чиж зазначив, що саме Держкомітет підіймає цю проблему для того, щоб зробити "чистішими й ефір, й екран, і дати можливість журналістам творчо осмислювати дійсність й адекватно інформувати суспільство".

Він також підкреслив, що факти цензури існують, але це "не є державною установкою". З його слів, Держкомінформ "жодною дією не порушив законодавства, і жодним чином не наступав, а навпаки, захищав права журналістів на свою творчість".

Чиж зазначив, що факти цензури необхідно осмислити і "вийти на зміни у законодавстві".

З його слів, на сьогодні за законом відповідальність за тиск на журналістів і цензуру можуть нести ті, хто "займає офіційні чини у владі", однак у законодавстві "не прописана відповідальність засновника незалежного мовлення".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування