Янукович - новий прем'єр?

П'ятниця, 15 листопада 2002, 13:42
Кажуть, що сім – число щасливе. Віктор Янукович - це сьома людина, яка може стати прем'єром за президентства Кучми. У п'ятницю зранку стало зрозуміло, що він визначився зі своїм наступним главою уряду. Отже, спроба номер сім – це донецький губернатор.

Вже ніхто не сумнівається, що після консультацій з керівниками фракцій більшості Кучма пропонуватиме парламенту затвердити кандидатуру Януковича. Лідер групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш, вийшовши від президента, не виключив, що нинішній Кабінет міністрів може бути відправлений у відставку вже у п'ятницю, 15 листопада.

Тепер справа за народними обранцями і здатністю Януковича набрати мінімум у 226 голосів.

Гавриш, відповідаючи на запитання про те, чи будуть всі фракції більшості підтримувати цю кандидатуру, зазначив, що "якщо цього не станеться, то більшість розпадеться і перестане існувати". Гавриш також не виключив, що кандидатуру Януковича можуть підтримати й інші фракції, що не входять до більшості.

З його слів, Кучма підтвердив свою позицію щодо формування коаліційного уряду і залишає за собою тільки чотири посади у чотирьох міністерствах - МЗС, МВС, Мін'юсту й Міноборони. На торги виставлені 17 посад в уряді.

Сама група "Демократичні ініціативи" пропонує свою кандидатуру на посаду першого прем'єр-міністра і на посаду в одному з міністерств. У той же час, підкреслив він, поки що не називаються конкретні прізвища до закінчення консультацій з кандидатом на посаду прем'єра.

Про підтримку Януковича заявили лідери майже усіх фракцій "дев'ятки", які виходили від президента. Троє при цьому робили вигляд, що можуть ще вагатися: Тігіпко з "Трудової України-ПППУ" вважав некоректним такі розмови при незвільненому Кінахові, Толстоухов з НДП казав, що фракція має порадитися (ці раніше заявляли, що в прем'єрах бачать або Кінаха, або Пустовойтенка). Губський з "Народовладдя" взагалі не коментував.

Політолог-політтехнолог Михайло Погребинський вважає, що у Януковича "найбільша потенційна підтримка парламенту". Однак, на його думку, для обрання прем'єром донецький губернатор має зібрати значно більше, ніж 226 голосів, – щоб не бути заручником обіцянок фракцій "дев'ятки".

"Янукович намагатиметься зібрати більше, ніж критичну масу. Якщо маса критична (226 голосів), то треба задовольнити всі фракції більшості, що неможливо. Йому треба 250-270 голосів підтримки, щоб він міг сказати: я дуже поважаю, припустимо, Пустовойтенка, але…"

Принагідно Погребинський також згадав про долю міністрів. Він вважає, що дехто з чинних відомчих голов може залишитися в уряді. Але тоді фракції більшості повинні взяти відповідальність за їх діяльність.

Погребинський, один з авторів зверення Кучми від 24 серпня 2002 про перехід до парламентської республіки, не вважає нинішній уряд повноцінно коаліційним. "Серйозної коаліційної команди не може бути, поки сформований такий парламент – наполовину з безпартійних і неідеологічних депутатів. Це евфемізм коаліційного уряду, експеримент. Насправді політична відповідальність буває тоді, коли 2-3 партії мають фракції, вони створюють коаліцію, потім уряд…"

Погребинський зауважив, що Януковича підтримав також глава адміністрації президента Віктор Медведчук.

"Дуже грубою помилкою" назвав можливе подання президентом парламенту кандидатури донецького губернатора на посаду прем'єра директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович у коментарі для УП. Причин для цього кілька.

По-перше, це негативно вплине на престиж як Кабміну, так і України в цілому. "Річ в тім, що у свідомості мільйонів українських громадян і закордонних оглядачів Янукович тісно пов'язаний із кримінальними структурами, він відомий як людина, що має в минулому судимість по кримінальних справах".

Політолог не береться стверджувати, "наскільки достовірною" є ця інформація. Однак з огляду на її популярність у ЗМІ, Малинкович вважає, що перш ніж ставити підпис під поданням, Кучма має домогтися того, аби Янукович привселюдно спростував ці обвинувачення. Оскільки цього дотепер не відбулося, офіційне подання з прізвищем Януковича, якщо воно матиме місце, негативно зустрінуть за кордоном, а також приведе до міжнародної ізоляції України, вважає політолог.

По-друге, дотепер група Януковича і сам Янукович, за словами експерта, "фактично домінували в Донецьку і всьому Донбасі". "Невесело, це сумний статус-кво", говорить про провідні позиції цього "бізнес-клану з відповідною політичною надбудовою" Малинкович. На думку політолога, якщо Янукович стане прем'єром, цей клан поширить свій вплив на всю Україну.

По-третє, якщо Янукович очолить Кабмін, цей факт стане показником "граничного рівня громадської свідомості" України. Як говорить політолог, "ми вже багато чого допустили", але "якщо на чолі уряду встане людина з такою репутацією, то це свідчитиме, що наша громадськість, рівень її політичного і морального усвідомлення ситуації виявиться ще більш низьким, ніж учора".

На думку Малинковича, прихід Януковича покаже, що "наша країна пішла шляхом африканських і деяких центральноамериканських країн". Іншими словами, про європейський вибір можна забути – відбудеться "вибір на користь авторитарного і недемократичного режиму, характерного для деяких країн Третього світу".

По-четверте, Янукович-премьєр може загальмувати політичні реформи, про які президент оголосив під час звернення до народу 24 серпня. "Ми знаємо з виступів Януковича в пресі (йдеться про інтерв'ю донецького губернатора "Київському телеграфу" - УП), що він не є прихильником політичних реформ, пропорційної системи виборів і переходу до парламентської республіки", говорить Малинкович. На його думку, у той момент, коли Кучма піде, а влада зосередиться "у руках Кабміну", роль Януковича може позначитися на долі всієї політичної реформи.

По-п'яте, проходження кандидатури донецького губернатора в парламенті можливо тільки, якщо парламент працюватиме нечесно. "Дійсної парламентської більшості немає, 220-225 голосів набираються насилу", говорить Малинкович. "Серед пропрезидентських партій і блоків немає одностайної думки щодо кандидатури Януковича". Так, за словами політолога, не згодні з цим представники ПППУ, Литвин і низка депутатів з пропрезидентських фракцій. "Отже, якщо наш парламент працює чесно, його кандидатура не пройде". Пройти Янукович може тільки за "умови сильного і недемократичного тиску з боку бізнес-кіл і влади" на депутатів.

Крім того, на думку політолога, добиратимуться голоси за кандидатуру Януковича за рахунок "зрадництва від опозиції". "Про те, що такі є і на правому фланзі – у БЮТ і "Нашій Україні" – і серед комуністів, я здогадуюся", говорить він. Резюме – "перемога Януковича засвідчить, що наш парламент неадекватно представляє інтереси суспільства".

Володимир Малинкович говорить, що не раз хотів достукатися до Кучми й ознайомити його зі своїми поглядами щодо результатів можливого подання кандидатури Януковича. Але – не сталося. "Оточення президента таке, що не дозволяє доносити до нього критичну точку зору", вважає політолог.

На думку політолога Володимира Полохала, "логіка президента полягає у банальному: в створенні сприятливих економічних, політичних і правових передумов для висуванця від президентської партії влади".

"Анатолій Кінах ніколи не розглядався як спадкоємець президента Кучми. І не тому, що він сам по собі слабкий, а тому що декілька гравців вважають себе більш сильними і гідними не тільки очолювати уряд, а бути спадкоємцями. Це Ющенко, Медведчук і Янукович. Група Тігіпка-Пінчука, очевидно, програє першим трьом через невдалу спробу лідера "Трудової України" залучити "Нашу Україну" до більшості. Тому залишилися три серйозні фігури, які представляють різні фрагменти партії влади".

На думку політолога, Янукович має набагато більше переваг, щоб отримати 226 голосів, ніж будь-які інші кандидати від більшості. "Невизначена ж заява президента вказує, що торг ще не завершився, але стосуватиметься він не прем'єра, а посад у Кабінеті міністрів".

Полохало вважає, що зараз "ситуація перейшла у міттельшпіль (середина гри)". "Це ще не ендшпіль. І якщо на початку партії вигравав Ющенко, який посів перше місце на виборах, а потім Медведчук, то тепер більші шанси у Януковича. Він не виступав проти бізнес-груп, він ладен іти на компроміси з "Нашою Україною" і зробив більше для президента, ніж будь-хто. Янукович на попередньому етапі влаштовує і Росію, і Захід".

Як зауважує Полохало, "ця шахова партія по-українськи нагадує середньоазійські нарди, коли не завжди виграє найрозумніший".

Він також зазначив, що сьогодні президент не може бути вільним і маневрувати: "З кожним днем наближення виборів його політична вага зменшується. І це не може не впливати на нього, не нервувати президента. Його заяви з 24 серпня є суперечливими та позбавленими продуктивної тактики. Є відчуття, що він діє спонтанно і не прораховує наслідки своїх заяв і дій. Тим більше в умовах дискомфорту, створеного опозицією та зовнішніми обставинами".

Сам Янукович на 17 годину був викликаний до президента. "Я зможу сказати про свої шанси тільки після консультацій з партіями і фракціями. Їх ще не було", сказав Янукович УП. Було помітно, що він перебуває у піднесеному стані, впевнений у собі. Швидше за все, на п'ятницю будуть призначені консультації фракцій з кандидатом на посаду прем'єра.

От тільки не зовсім зрозуміло – якщо це воля фракцій і саме вони пропонують його кандидатуру, то чому ці консультації проходять після, а не до зустрічі з президентом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:54
Виробник IRIS-T обіцяє надіслати ще одну система в Україну "за кілька тижнів"
13:51
ВАКС дозволив конфіскувати активи експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
Усі новини...