Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вважає Стельмаха чудовим банкіром

П'ятниця, 15 листопада 2002, 16:48
Президент Леонід Кучма заявив, що вважає голову Національного банку Володимира Стельмаха, якого запропонував звільнити прем'єр Анатолій Кінах, одним з найбільших професіоналів у банківській сфері в Україні.

"Я з великою повагою ставлюся до пана Стельмаха", - заявив Кучма на прес-конференції.

Водночас, президент сказав, що, як і раніше, він вважає недостатньо розвинутою фінансову сферу, зокрема, банківську систему, за яку відповідає НБУ.

"Хоча ви знаєте, що я виступав і буду виступати з критикою", - сказав Кучма.

На його думку, банківської системи фактично нема, її капіталізація, яка, за його даними, становить 8% ВВП, найменша у світі.

"Вона слабка й дуже слабка", - сказав Кучма.

На думку президента, Нацбанк, хоча і має зберігати свою незалежність, зобов'язаний більше співпрацювати з Кабінетом Міністрів з підтримки економічного зростання.

Він навів як приклад Росію, висловивши думку, що там серед функцій Центрального банку закладена не тільки підтримка національної валюти, але й стимулювання пріоритетних галузей економіки.

На думку Кучми, Україна має використовувати таку практику й закріпити її на законодавчому рівні.

Президент висловив думку, що обсяг банківського кредитування економіки критично малий.

"Отут потрібна більш відповідальна робота уряду й Національного банку", - сказав Кучма.

Як повідомлялось, у вівторок прем'єр-міністр Анатолій Кінах звернувся до президента Леоніда Кучми з пропозицією ініціювати звільнення голови НБУ Володимира Стельмаха.

Кабмін обвинуватив керівництво НБУ в неефективній роботі, що блокує розвиток української економіки, і поганому контролі за банківською системою.

У середу блок партій "Наша Україна" заявив, що вважає незаконними і непрофесійними вимоги відставки Стельмаха з посади голови Національного банку.

Фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної), Народно-демократичної партії і група "Народний вибір" запропонували Верховній Раді призначити на посаду голови НБУ лідера фракції партії "Трудова Україна" і Партії промисловців і підприємців у Верховній Раді Сергія Тігіпка.

За Конституцією згоду на призначення і звільнення голови НБУ дає Верховна Рада за поданням президента.

"Українські новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування