НАТО не тільки не запрошувало Кучму, а й хоче його байкотувати

Неділя, 17 листопада 2002, 12:33
НАТО не відправляло запрошення президенту України взяти участь у саміті альянсу 21-22 листопада в Празі. Про це заявив представник НАТО Ів Бродьор, коментуючи повідомлення прес-секретаря українського президента Олени Громницької про те, що штаб-квартира альянсу начебто відправила Леоніду Кучмі запрошення на саміт.

НАТО також прокоментувало рішення Ради національної безпеки і оборони України, що президент Кучма візьме участь у саміті альянсу в Празі. Один із прес-секретарів НАТО Роберт Пшчель сказав "Німецькій хвилі", що альянс наприкінці жовтня вирішив не запрошувати Кучму на саміт у Прагу, і позиція НАТО щодо цього залишається незмінною.

За словами Пшчеля, Північноатлантичний альянс не вважає, що Леонід Кучма вчинив би розумно, якби приїхав до Праги. Небажання НАТО бачити українського президента на саміті викликано твердженнями Сполучених Штатів про те, що Кучма начебто причетний до незаконного продажу зброї до Іраку. Однак глава української держави має право взяти участь у саміті НАТО, оскільки Україна є членом Ради північноатлантичного партнерства.

В альянсі, однак, кажуть, що поява Кучми на засіданні цієї Ради може викликати демонстративний вихід з залу глав деяких держав. Окрім того, приїзд українського президента на саміт може призвести до скасування запланованого засідання Комісії "Україна-НАТО" на рівні міністрів закордонних справ.

Українська служба радіо "Німецька хвиля"

Читайте також:

Кучму запросили на саміт НАТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування