Голоси за Януковича вже скуповують. Наша Україна "продасться" лише за участь у більшості

Неділя, 17 листопада 2002, 15:37
Найбільш численна у Верховній Раді фракція "Наша Україна" може підтримати кандидатуру глави Донецької обладміністрації Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра лише у випадку формування парламентської більшості за участю "Нашої України", заявив член фракції, лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко.

Переговори, які веде "Наша Україна", у тому числі і із фракцією "Регіони України", полягають у тому, що "ми готові ввійти в більшість, створену на демократичній основі, коаліційно відповідальну за діяльність уряду" і на цій підставі "забезпечувати і проходження кандидатури Віктора Януковича і законів, що будуть пропонуватися урядом", сказав Костенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у неділю.

Разом з тим, за словами депутата, якщо позиція "Нашої України" буде зігнорована, фракція не буде брати участь ні в голосуванні по прем'єру, ні в процесі формування уряду.

За словами Костенка всі кандидати, що висувалися на посаду глави уряду, зверталися за підтримкою до фракції "Наша Україна". Разом з тим, на його думку, "це виглядає абсурдно", тому що "якщо проголошено адміністративну більшість, це означає, що вона автоматично повинна взяти на себе і політичну відповідальність за роботу в державі і забезпечити проходження кандидатур".

Лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко відзначив, що подальші дії фракції, що стосуються голосування по кандидатурі на посаду прем'єр-міністра й формування уряди будуть обговорюватися на засіданні фракції.

Він нагадав, що комуністи у відкритому листі до президента України "запропонували розглянути в комплексі проблему керування країною", а також запропонували кандидатуру члена фракції Станіслава Гуренка на посаду прем'єр-міністра. За словами Симоненка фракція "виходить з того, що прем'єр не повинен бути залежним або знаходиться під впливом визначених кланів, повинен володіти ситуацією і запропонувати професійну команду, а не фінансово і політично залежну від регіональних або київських кланів".

За словами Симоненка, "великий сумнів" викликає зміст указу президента про відставку уряду Кінаха, а також те, які оцінки і зауваження були висловлені щодо діяльності уряду в цьому документі.

"Слід вважати, що президент у своїх зобов'язаннях перед донецькою регіональною фінансово-політичною групою" довго домагався від пропрезидентських фракцій назвати одну кандидатуру і, таким чином, він "переклав відповідальність на пропрезидентську більшість у Верховній Раді", прокоментував лідер комуністів рішення Кучми запропонувати кандидатуру Януковича на посаду прем'єр-міністра.

На думку Симоненка процес голосування в парламенті по питанню про призначення нового прем'єр-міністра буде досить "прозаїчним" - "сьогодні йде скупка голосів".

Схожу позицію висловив лідер українських соціалістів Олександр Мороз. За його словами, "відставка уряду Анатолія Кінаха президентом Кучмою таким способом і з такими формулюваннями - яскраве свідчення подвійних стандартів" адміністрації президента. "Як і у випадку з нещодавньою зміною губернаторів, це - тільки імітація дієздатності й самостійності президента", - заявив Мороз.

Як повідомлялося, президент України Кучма підписав у суботу указ про відставку уряду Кінаха. На думку глави держави, уряд недостатньо уваги приділяв соціальним питанням. Кучма направив у Верховну Раду подання про дачу згоди на призначення прем'єр-міністром Віктора Януковича. Кандидатуру Януковича висувала парламентська фракція "Регіони України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News