93 голоса більшості Януковичу вже забезпечені

Неділя, 17 листопада 2002, 23:00
Фракція "Аграрники України", депутатські групи "Народний вибір" та "Європейський вибір" голосуватимуть за кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра України. Про це повідомили лідери цих фракцій.

Зокрема, лідер групи "Народний вибір" (у групі 15 депутатів) Микола Гапочка повідомив, що група розраховує на портфелі як віце-прем'єра, так і міністрів коаліційного уряду. Водночас Гапочка відмовився конкретизувати умови депгрупи, зауваживши, що все це ще буде предметом домовленостей.

Лідер групи "Європейський вибір" (нараховує 20 депутатів) Володимир Пєхота зазначив, що вся парламентська більшість прийняла рішення підтримувати Януковича "і ми в тому числі". Разом з тим Пєхота зазначив, що група ще не визначилась щодо своїх претензій на посади в коаліційному уряді. "Ми на багато розраховуємо, але життя покаже", - сказав він.

Фракція Аграрної партії України у Верховній Раді має намір вже у понеділок визначити позицію з питання свого представництва у новому коаліційному уряді України.

Про це повідомив голова партії, член парламентської фракції Михайло Гладій. За його словами, члени фракції будуть вирішувати, наполягати на збереженні керівництва аграрного сектора в уряді Анатолія Кінаха або ж на його ротації.

У даний час фракція АПУ у парламенті нараховує 16 депутатів, у тому числі до її складу входить екс-віце-прем'єр Михайло Гладій й екс-міністр аграрної політики Іван Кириленко.

Членами партії є діючий віце-прем'єр-міністр Леонід Козаченко і міністр аграрної політики Сергій Рижук.

Також одноголосно підтримає кандидатуру Януковича фракція партій Промисловців і підприємців України і "Трудова Україна".

"Я думаю, що буде одноголосна підтримка", - заявив лідер фракції Сергій Тігіпко у понеділок в інтерв'ю журналістам.

Разом з тим, з його слів, затвердження Януковича на посаді прем'єра "сильно залежить від зустрічей із фракціями", які пройдуть у понеділок-вівторок. Зокрема фракція "ПППУ-Трудова Україна" зустрінеться з Януковичем у вівторок вранці, нагадав депутат.

"Уряд буде коаліційним. Є бажання президента, і є бажання кандидата у прем'єри", - підкреслив Тігіпко.

При цьому він підкреслив, що посади у новому уряді будуть розподілятися у залежності від чисельності фракції, що входить у більшість Верховної Ради.

Тігіпко зазначив, що фракція ПППУ і "ТУ" є найбільшою фракцією більшості (у неї входять 42 депутати). Разом з тим, з його слів, позиція фракції "буде досить гнучкою", щоб не гальмувати процес формування коаліційного уряду.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи може кандидатура в.о. прем'єра Анатолія Кінаха бути висунена від фракції ПППУ І "ТУ" на одну з посад у коаліційному уряді, Тігіпко сказав, що фракція зробить це, якщо "буде добра воля" на те самого Кінаха. "Втрачати людину, яка має такий досвід роботи, було б недоцільним", - цитує Тігіпка "Інтерфакс-Україна".

Лідер фракції зазначив, що сам особисто не планує повернутися до Кабінету Міністрів (у 1997-1999 роках Тігіпко займав посаду віце-прем'єра України з питань економіки, в 1999-2000 роках був міністром економіки).

***

Крім того, лідер фракції СПУ Олександр Мороз сказав, що фракція соціалістів ще не визначилася, підтримувати чи не підтримувати кандидатуру Януковича. Він зазначив, що СПУ "схильна до того, щоб брати участь у голосуванні", але підтримувати чи не підтримувати Януковича - інше питання, повідомляє UNIAN.

Нагадаємо, що 16 листопада Кучма відправив у відставку прем'єр-міністра, а разом з ним і весь уряд. На посаду прем'єра Кучма запропонував донецького губернатора Віктора Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування