Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Приїзд Кучми до Праги не є "гарною ідеєю" – НАТО

Вівторок, 19 листопада 2002, 09:30
Речник НАТО Роберт Пшел вважає, що приїзд президента України Леоніда Кучми до Праги на саміт НАТО "не був би гарною ідеєю".

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі Роберт Пшел зазначив: "Три тижні тому Північноатлантична рада запропонувала провести засідання комісії "Україна-НАТО" на рівні міністрів іноземних справ".

"Водночас, з огляду на політичні хмари, які висять над Україною щодо деяких аспектів ситуації, була чітка порада, навіть від Генерального секретаря НАТО, що приїзд пана Кучми не є дуже гарною ідеєю. Але ми хотіли б мати зустріч на рівні міністрів, бо Україна є членом ради північноатлантичного партнерства", - заявив Роберт Пшел.

Тим часом Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко заявив, що у Празі будуть підписані документи, спрямовані на посилення інтенсивного діалогу між сторонами, що наблизить Україну до статусу країни, готової розпочати переговори про членство. Роберт Пшел також підтвердив, що у Празі буде підписано так званий "План дій" між НАТО та Україною, який він назвав "значущим та серйозним" документом".

Речник НАТО сказав, що "не чув, щоб Україна подавала заявку на вступ до НАТО. Але наша позиція полягає у тому, що ми готові допомогти Україні досягти рівня стосунків, необхідного для інтеграційного процесу. Ми маємо гарні можливості для руху вперед. Усе залежить від підходу України."

Раніше секретар РНБО Євген Марчук сказав журналістам, що Анатолій Зленко візьме участь у засіданні комісії "Україна-НАТО" на рівні міністрів країн-членів альянсу, а президент Кучма у засіданні Ради Північноатлантичного партнерства.

Марчук зазначив: "Ми засвідчуємо готовність України йти на компроміси з партнерами і ми сподіваємося, що партнери також керуватимуться не лише міркуваннями політичної кон'юктури, але й політичної справедливості, елементарної етики та гостинності".

За словами Марчука, на засіданні РНБО висловлювалися різні міркування з приводу проблеми, "було дуже багато різних варіантів, і обговорювалися різні моделі". Секретар РНБО також сказав, що Україна завжди поводилася як послідовний і передбачуваний партнер у міжнародних стосунках" і діяла "в унісон із НАТО".

Тому, зазначив секретар РНБО, ані Україна, ані її президент не заслужили того, щоб залишитися осторонь від подальших процесів формування європейської безпеки".

Напередодні президент Кучма звинуватив Захід у застосуванні до України подвійних стандартів і відкинув звинувачення, що він давав згоду на продаж Іракові радарів "Кольчуга". Він заявив, що у такій ситуації буде змушений шукати друзів на Сході.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування