Рішення Кучми приїхати до Праги без запрошення викликає "збентеження" - політолог

Вівторок, 19 листопада 2002, 12:31
Чеський політолог Iржі Пеге здивований тим, що "президент Леонід Кучма наполягає на своєму приїзді" на саміт НАТО, який відбудеться у Празі 21-22 листопада.

"Повинен визнати, що цю новину я сприйняв дещо збентежено", - сказав політолог в інтерв'ю "Радіо Свобода". "По-перше, тому, що Україна є партнерською державою НАТО і відповідно представлена в його інституціях.

"По-друге, через те, що зустріч на саміті в Празі була запланована на рівні міністрів закордонних справ. Тому мене дивує, що президент Леонід Кучма наполягає на своєму приїзді", - зазначив Пеге. – "До всього цього додається відомий нещасливий крок українського уряду, президента Кучми чи то схвалений президентом Кучмою – це продаж радарної установки Іраку".

Чеський політолог також наголосив, що не "сприймає як факт" продаж Кучмою "Кольчуг". "Я тільки прислухаюсь до того, що твердить американська сторона. Звичайно, це важко перевірити. Тим більше, що я б не хотів українське керівництво звинувачувати в тому, що це було стопроцентно доведено", - зазначив Іржі Пеге.

"Мені видається, що коли зустріч на саміті планувалась на рівні міністрів закордонних справ, то цього протоколу слід було дотримуватись. З іншого боку, приїзд президента України до Праги буде бажаний. Це президент дружньої держави і ніхто в Чехії йому не перешкоджатиме взяти участь у саміті", - заявив експерт.

На його думку, "Україна повинна мати тісні стосунки з НАТО". "Сьогодні, зрозуміло, між Україною та США панують дещо холодніші стосунки якраз тому, що існує звинувачення з продажу Україною радарної установки Іраку". "Я сподіваюсь, що вдасться нав’язати ці стосунки, хоча, ймовірно, вони будуть дещо прохолоднішими, ніж були в минулому", - висловив припущення чеський політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News