Три питання до Володимира Щербаня

Середа, 20 листопада 2002, 09:42
Повернення Володимира Щербаня на Сумщину в якості губернатора мало кого здивувало. Як з'ясувалось, всі підсвідомо чекали цього. Деякі навіть відчули полегшення. Одні - від того що скінчились незрозумілі плітки про майбутнього губернатора та "нову мітлу". Інші - від того, що краще жити поруч зі справжнім володарем області, аніж із його чисельними боязкуватими "сторожами".

До речі, слово "сторож" — не тимчасове. Члени обласної організації БЮТ кажуть, що коли Олександру Царенку (ректор Сумського аграрного університету, мажоритарник від "Єди" по 159 округу, який перейшов до фракції СДПУ(о)) Володимир Щербань, вже знаходячись у фракції "Народний вибір", запропонував свою колишню посаду на Сумщині, то сказав: "Ти там тільки нікого й нічого не чіпай". На що пан Царенко відповів: "Красно дякую, але сторожем нічиїм бути не бажаю".

А для незалежних журналістів Сумщини (такі ще є) повернення Щербаня обіцяє велику радість афоризмів від колишнього губернатора Донеччини на зразок "Усім яйця повідрізаю!"

Повернення Щербаня викликає, як мінімум, три цікавих питань.


Чий політик повернувся?

Чисельні "кидання" Щербаня до і після виборів довели тим, хто мав ще якісь сумніви, що Володимир Петрович якщо і має якісь принципи, то дуже особливі й специфічні. Цікавий момент: під час останньої прес-конференції Олександр Царенко, про якого ми вже згадували розповів (не без гордощів за свою фракцію), що "навіть Володимир Петрович подав заяву про перехід до фракції СДПУ(о)".

Якщо це так (а навіщо було Царенку брехати?), то повернення Володимира Щербаня можна розглядати як широкий жест Віктора Медведчука. На Сумщину приїхав "ліберальний донеччанин" Олександра Волкова, від'їжджав "поміркований патріот" Віктора Ющенка, а повернувся — рожевий есдек Віктора Медведчука.

Велика сила особистої еволюції!

Цікаво, як поведе себе пан Щербань в разі призначення прем'єром свого земляка Віктора Януковича? Чи не стане він знову між двох вогнів, як це було після опали пана Волкова та фактичної зради пана Ющенка? Але як би там не було надалі, не викликає сумнівів — Володимир Щербань і з цієї позиції отримає зиск.

Де тут ще ласі шматочки?

Чутки про повновласне господарювання пана Щербаня та його команди на Сумщині дещо перебільшені. Так, досі не підконтрольна "Охтирканафтогаз", яка керується з "Українанафтогазу", але питання про переведення Охтирської філії під юрисдикцію обласної адміністрації вже чотири роки вирішується на найвищих рівнях. Атож — 40 відсотків української нафти та 30 відсотків українського газу в Охтирці не дають спокою багатьом великим фігурам.

Ще непідкорений найбільший в Україні експортер спеціалізованого взуття роменська фірма "Талан". Її прибутки від експортних операцій сягають декількох мільйонів доларів на рік. Як казав містер Холмс у "Собаці Баскервілей": "Милий докторе, та за такий шмат багато хто б пішов на злочин…"

Складна зараз ситуація для команди Щербаня й на ринку постачання тепла та гарячої води. Завищені тарифи на ці послуги призвели минулого року до завищення прибутку найбільшого постачальника тепла "СумиТЕКо" на півтора мільйони доларів. В цьому ж році, особливо після відставки гендиректора "Сумиобленерго" Левона Варданяна — одного із засновників "СумиТЕКо" — Сумська міськрада практично відвоювала віддані в оренду у 2000 році котельні, які "СумиТЕКо" вже вважав практично своїми.

Тут, як кажуть, пану Щербаню доведеться докласти зусиль, щоб приборкати непокірних депутатів міста Суми. Непокора депутатів Сумської міськради та Сумського мера – питання номер три.

Нова конфронтація з місцевим самоврядуванням

Ще у 1999 році, ставши губернатором Сумщини, Володимир Щербань почав свою "ходу варяга" з пресингом на міських голів. Тоді витримали лише мери Сум та Конотопу. Як проходили вибори мерів у 2002 році – окрема тема. Тут варто зазначити, що вистояли й пройшли проти волі пана губернатора лише мер Охтирки (від СПУ) та мер Сум – Олександр Андронов, якого підтримували як ліві, так і праві. Великою перемогою в Сумах також можна назвати необрання до міськради "людей Щербаня" та створення міськвиконкому з антищербанівської коаліції.

Наприклад, перший заступник мера пан Кисиленко – директор єдиного в регіоні хлібокомбінату, який не підкорився реприватизаційній політиці заступника губернатора з питань торгівлі Миколи Крамара.

Але останнім часом в Сумах почалась справжня війна між міськрадою та міськвиконкомом – рада намагалась відправити у відставку чиновників. Причому в цій бійці спільну мову знайшли як прощербанівська депутатська група "За МЕРа" під керівництвом помічника Володимира Щербаня Володимира Омельченка, так і промерівська фракція "За виборців".

Не виключено, що Щербань підтримає ініціативу депутатів про відставку міського виконкому, за що отримає підтримку самої ради. А, маючи підтримку більшості, не важко відправити у відставку й самого мера. Після чого можновладдя самого Володимира Петровича Щербаня стане практично безмежним. В межах маленької Сумської області.

Не питання

Після виборів 2002 року пан Щербань пообіцяв при свідках кореспонденту УП велике змістовне інтерв'ю. Й сказав: "Я свої обіцянки завжди виконую". То може, Володимир Петрович, настав час виконати свою обіцянку й відповісти на вищеозначені запитання? І не тільки на них...

Від УП. Коли матеріал готувався до друку стало відомо, що Володимир Щербань не має наміру відмовлятися від своїх депутатських повноважень у зв'язку з призначенням на нову посаду.

Ще про Щербаня

У Щербаня був свій Мельниченко

Гнилий ліберал. Володимир Щербань – і словом "за єду", і ділом


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування