ТІЛО КОЛОМІЙЦЯ ОПІЗНАНО. Його транспортують в Україну

Середа, 20 листопада 2002, 13:26
Мати директора інформаційного агентства Українські Новини Михайла Коломійця, яка опізнала його тіло, поховане в Білорусі, у супроводі співробітників міліції виїхала разом із ним в Україну.

Про це Українським Новинам повідомив представник Міністерства внутрішніх справ України. Він припустив, що тіло буде доставлене в Київ уночі в міський морг.

Раніше Геннадій Вектор, міжрайонний прокурор Молодечно, де відбувалося опізнання, повідомив, що мама і знайома Коломійця опізнали його тіло. Вектор також сказав, що зараз проводиться експертиза тіла, яка має встановити причини смерті Коломійця. За його словами, під час експертизи будуть узяті зразки тканин для подальшого дослідження і результати експертизи будуть готові за 2 тижні.

Вектор сказав, що експертизу буде проведено в максимально короткий термін. Він підтвердив, що експертиза, що проводилася перед похованням тіла Коломийця 11 листопада, не знайшла ознак насильницької смерті.

Шеф-кореспондент "Українських новин" Єгор Соболєв вважає, що білоруське керівництво "вчинило неправильно, коли поховало тіло після 12-ти днів", після того, як отримало інформацію про людину, що зникла.

Про це Соболєв заявив в ході прес-конференції в середу у Києві, в якій також брав участь голова наглядової ради "Агентства гуманітарних технологій", акціонер "Українських новин", якому належить 50% акцій агентств, Володимир Грановський.

Соболєв зазначив, що міліція України стверджує, ніби упевнена, що знайдене тіло є тілом Коломійця, і доходить своїх висновків "на підставі знайденого одягу". "Але сумніви залишаються до останнього моменту, і тільки мама може дати відповідь, він це чи ні", - цитує Соболєва Інтерфакс-Україна.

Водночас він наголосив, що проти версії про те, що Коломієць отримав секретну інформацію і через це постраждав. Соболєв підкреслив, що версія про те, що через агентство хтось хотів злити брудну інформацію, не можлива, оскільки специфіка інформаційного агентства полягає в тому, що одразу постає питання про джерела і посилання.

У той же час Соболєв зазначив, що не знає "про жодні сигнали щодо погроз до зникнення Коломійця". Зі слів Соболєва, спочатку версія про самогубство була висунута міліцією України на підставі інформації про телефонні дзвінки Коломійця.

Водночас Володимир Грановський зазначив, що у разі "100%-го підтвердження факту загибелі Коломійца необхідно "розглядати всі версії як рівноцінні", в тому числі й версію про вбивство.

У ході прес-конференції Грановський наголосив, що мета, яку на сьогоднішній день повинна переслідувати публічна політика, - це, "щоб жодна версія не вважалася абсурдною, щоб версія про вбивство розглядалася нарівні з версією про самогубство". "Ми просто не маємо права допустити, щоб версія про самогубство домінувала", - підкреслив Грановський.

У той же час, з його слів, на сьогоднішній день "кожний крок" в історії зі зникненням Коломійця "не зрозумілий" і "свідчить зовсім не на користь версії самогубства".

Він також зазначив, що для нього залишається незрозумілим, чому тіло було виявлене в Білорусі. Хоч в Білорусі й порушено кримінальну справу по знайденому невпізнаному тілу, справа повинна бути відкрита і в Україні, сказав Грановський.

Грановський також вважає, що версія про те, що Коломієць поїхав з грошима агентства "абсурдна". "Ну, якщо він і поїхав з грошима, то тільки зі своїми. Те, що він поїхав з грошима агентства, - абсурд. Він був не та людина", - сказав він.

Грановський наголосив, що тепер "з усією можливою активністю необхідно не залишати цю справу без уваги", відзначивши те, що можливе проведення незалежної експертизи, а також використання всього досвіду, що має організація "Репортери без кордонів".

Грановський підкреслив, що сам бачив Коломійця в суботу до його зникнення. Вони обговорювали фінансову політику агентства. Коломієць мав намір брати на роботу нових людей.

У той же час, зі слів Грановського, йому незрозуміло, чому досі його не опитувала міліція, незважаючи на той факт, що номер його телефону в списках тих, кому Коломієць дзвонив в останні дні. У той же час Грановський зазначив, що він на 100% упевнений, що агентство не буде закриватися, а буде розвиватися і виходити на бездефіцитний бюджет вже в лютому майбутнього року, що свідчить про його фінансову стійкість.

У той же час на запитання журналістів, що робитиметься з 50% акцій, які належали Коломійцю, Грановський зазначив, що цим займатимуться юристи.

Як повідомляло агентство, у понеділок міліція оголосила, що знайшла в Бєларусі тіло Коломийця. 44-річний Коломієць 21 жовтня зненацька припинив керувати справами агентства. За даними міліції, 22 жовтня він виїхав у Мінськ. До 28 жовтня він регулярно виходив на телефонний в'язок із своєю знайомою, пояснюючи свою відсутність психологічними проблемами. 28 жовтня він телефонував матері і шеф-кореспондентові агентства і більше не виходив на зв'язок.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування