Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голосування по Януковичу - "маленька розводилівка"

Середа, 20 листопада 2002, 23:00
Читайте також:

Як Віктор Янукович став прем'єром читайте тут

Все про Віктора Януковича читайте тут



Новий прем'єр України Віктор Янукович назвав результати голосування по його кандидатурі "очікуваними". Він повідомив, що у ході зустрічей з фракціями і депутатськими групам "відчував велику підтримку і тривогу" з боку парламентаріїв.

У четвер після голосування у кулуарах парламенту в інтерв'ю журналістам Янукович також заявив, що результат на табло показав, "що більшість існує й існує підтримка уряду".

Янукович повідомив, що буде продовжувати консультації з лідерами фракцій з формування коаліційного уряду, і за його прогнозом про склад коаліційного уряду вже можна буде говорити до кінця нинішнього тижня.

Відповідаючи на питання, що він буде робити насамперед на посаді прем'єра, Янукович заявив: "Негайно до роботи!" Він також повідомив про намір уряду виробити спільну з парламентом програму дій, над реалізацією якої буде працювати його Кабінет Міністрів. На питання про метод його роботи в уряді, Янукович охарактеризував його як системний і програмний.

Говорячи про кандидатури в новий уряд, Янукович заявив, що у нього увійдуть ті люди, яких визначить парламент. "Як вирішить Верховна Рада - так і буде", - сказав він. Янукович чекає, що консультації по кандидатурах уряду будуть завершені до кінця поточного тижня.

Також новоспечений прем'єр нагадав, що у договорі про створення коаліційного уряду не були обумовлені квоти на представництво фракцій, а лише засади його формування. Янукович вважає, що уряд повинен виконувати програми, які прийме Верховна Рада.

Він також висловив сподівання, що стосунки прем'єра з фракціями, що не підтримали його кандидатуру, у тому числі, з "Нашою Україною" будуть "відповідати тим намірам і шляху, які будемо вибирати разом".

 
 
Голова фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко повідомив, що після голосування "відчув розчарування". "Розчарування у системі. Я не хотів би свою відповідь базувати на персоніфікованих висновках, але те, що черговий раз у парламенті не переміг системний політичний підхід, це так".

Коментуючи журналістам результати голосування по кандидатурі Януковича, Ющенко зазначив, що спрацювала "маленька розводилівка, яка працює на руку політиканам, які дестабілізуватимуть країну. Від цього - розчарування".

Ющенко додав також, що Україна не може "повторити у політичній поведінці будь-яку країну якої-небудь нестабільної або стабільної демократії".

На думку одного з лідерів БЮТ Олександра Турчинова, головне завдання Віктора Януковича як прем'єр-міністра України - політично захистити президента Кучму і дати йому можливість "дотягти 2 роки" на цій посаді.

В інтерв'ю журналістам Турчинов також зазначив, що уряд Януковича не буде здатний виконати навіть це завдання.

Лідер БЮТ переконаний, що ніхто не займатиметься серйозно економікою, що в Україні буде продовжуватись тінізація економіки, посилюватимуться олігархічні клани і погіршуватиметься життя населення України.

Турчинов також не виключає, що якщо Янукович продемонструє, що здатен "жорстко боротись з опозицією і захищати клан Кучми", то, можливо, Кучма оголосить його своїм наступником.

 
 
Голова фракції СПУ Олександр Мороз не береться прогнозувати, як довго може тривати прем'єрство Віктора Януковича і вважає, що це залежить від відносин прем'єра з Кучмою.

В інтерв'ю журналістам після голосування у парламенті по кандидатурі Януковича лідер СПУ сказав: "Це буде видно після першого конфлікту між президентом і урядом", - наголосив Мороз, зазначивши, що з 1992 року "ми спостерігаємо конфлікти одного порядку, але не між урядом і парламентом, а між урядом і президентом, або між президентом і парламентом".

Крім того, Мороз заявив про неприпустимість ситуації, коли уряд фактично підпорядкований адміністрації президента, додавши, що завтра у парламенті розглядатиметься проект змін до Конституції України, які, можливо, врегулюють цю ситуацію.

Говорячи про особу Януковича лідер Соцпарітії зазначив, що основною рисою, яка відрізняє Януковича від його попередників, є те, що "в існуючій системі влади Янукович повністю вписався в її модель на регіональному рівні".

За словами Мороза, "Донецька область - це мініатюра України, в якій новообраний прем'єр-міністр був тим самим, ким є президент в Україні", цитує Мороза UNIAN.

Один з лідерів Соціалістичної партії України Юрій Луценко в інтерв'ю УП зазначив, що "вразила стійкість опозиції, оскільки спокус було забагато, зокрема, грошових пропозицій, які робилися депутатам".

Луценко також зазначив, що "п’ятьох депутатів, які нібито проголосували за Януковича, не було у залі, деяких з них навіть в Україні". "Мене вразив цей надзвичайно скромний результат у 234 голоси, оскільки після того шаленого адміністративного тиску та спокус, які мали місце, я не виключав того, що голосів буде більше. Але це свідчить про те, що цей уряд матиме таки хистку підтримку навіть у цьому парламенті за цієї більшості", - зазначив народний депутат.

"Що на нас чекає? Чекає те, що "я" стане першою буквою в алфавіті. Економіка України буде підпорядкована винятково інтересам одного клану – донецького. А донецький імперіалізм проявиться у тому, що відбуватиметься "загарбання" нових територій і сфер впливу. Проте, інші клани так просто не піддадуться впливу. Нові вибухи міжкланової боротьби, на мою думку, варто очікувати наступного року", - поділився враженнями Луценко.

Щодо ситуації з Сергієм Кіроянцем, який віддав свій голос за Януковича, то Луценко повідомив, що "Кіроянц раптово повернувся з відрядження й був зразу ж повідомлений про рішення фракції не брати участі у голосуванні щодо Януковича. Також він був попереджений про те, що голосування автоматично призведе до виключення з лав фракції. Кіроянц думав до останньої хвилини. Проглосував. З фракції він був виключений", - сказав він.

 
 
Постійний представник президента у парламенті Олександр Задорожній висловив думку, що нових міністрів в уряді буде 11.

В інтерв'ю журналістам він підкреслив, що висловлює "особисту позицію, а не позицію президента". Нагадавши, що в жодному з чинних законів немає поняття "коаліційний уряд", він назвав новий майбутній уряд "умовно коаліційним".

"Це означає, що цей Кабінет Міністрів повинен мати прямі зв'язки з цим парламентом", сказав депутат. Він додав, що, проаналізувавши всі зв'язки нинішніх міністрів з парламентом, можна "вирахувати" 11 міністрів, які можуть бути замінені.

При цьому, вважає Задорожній, "можуть бути варіанти". Він нагадав, що ряд фракцій вже заявили про те, що будуть підтримувати "старих" міністрів.

Задорожній також зазначив, що потрібно дочекатися, яким чином Янукович вирішить питання з перерозподілом повноважень між першим віце-прем'єром і віце-прем'єрами, хто буде, наприклад, займатися "таким болючим питанням" як ПЕК. Тільки після цього, сказав Задорожній, фракції почнуть офіційно висувати кандидатури в уряд.

Більшість депутатів в інтерв'ю УП висловлюються за заміну не менше 60% нинішнього складу уряду.

У той же час член фракції "Наша Україна" Микола Томенко збирається звернутися до голови Верховної Ради Литвина з вимогою невідкладно розглянути питання про статус народних депутатів-сумісників. Про це він повідомив журналістам у четвер.

Враховуючи, що у парламенті приймається чимало принципових питань з різницею у декілька голосів, сказав Томенко, "важливість таких народних депутатів дуже велика". З його слів, на сьогоднішній день парламент вичерпав можливості вплинути на таких депутатів, і таким чином необхідно звернутися до суду з вимогою позбавити їх депутатських мандатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, серед депутатів-сумісників Володимир Щербань (глава Сумської обладміністрації), Анатолій Кукоба (мер Полтави), Сергій Ківалов (голова Вищої ради юстиції), Олександр Бандурка (ректор Національного університету внутрішніх справ) і Василь Онопенко (суддя Верховного суду). Згідно із законодавством, народні депутати не мають права суміщати депутатський мандат з іншими посадами.

 
 
На думку політолога Михайла Погребинського, "ніякої реструктуризації у парламенті під кандидатуру Януковича не відбулося. Він отримав підтримку тільки у тій більшості, яка була - всі залишилися при своїх", - відзначив у коментарі УП Погребинський.

На його думку, тепер "у більшості з'явився лідер, прізвище лідера - Янукович. Вони (більшість - УП) взяли собі його у прем'єри".

Як повідомив Погребинський, зараз тривають "дуже палкі дискусії" з приводу кандидатур у новому Кабінеті Міністрів, і називається "дуже багато прізвищ".

На думку політолога, половина нових міністрів не буде депутатами діючого парламенту. "Ті, хто не депутат, повинні будуть отримати підтримку з більшості, з квот якихсь фракцій", - відзначив Погребинський. "Наприклад, Гайдук (міністр палива і енергетики - УП), якого може підтримати фракція Регіонів. Або Кремінь (міністр освіти - УП) може залишитися за рахунок квоти СДПУ(О)".

Також, Погребинський вважає, що до списку "не слід включати держсекретарів". "Не виключено, правда, що список буде розширятися, аж до губернаторів, або до віце-губернаторів", - відзначив політолог.

На питання, як, на його думку, складуться відносини глави президентської адміністрації Віктора Медведчука з новим прем'єр-міністром, Погребинський відповів, що "у глави адміністрації стільки роботи, що займатися Кабміном йому навряд чи хочеться".

"Що стосується принципу конфлікту, то можу сказати, що якщо Янукович буде будувати свою лінію поведінки на "передавленні", на конфлікті, то у нього немає шансів", - відзначив Погребинський. "Він у дуже хиткій ситуації - більшість без запасу. Конфлікт з однією з фракцій може привести до парламентської кризи ".

На думку політолога, Янукович "зацікавлений по широкому полю провести переговори, шукати компроміси. Як людина з регіону, він потребує підтримки широкого кола людей. Було б дивним, що на першому етапі він знайшов компроміс і потім піде на конфлікт", - висловив думку Погребинський.

Єдиний шанс, на його думку, це "тонка політична робота, і будь-яка розумна людина на місці Януковича буде залучати експертів, менеджерів, які допоможуть йому домовитися з максимально широким колом. Йому треба вибудувати відносини не тільки з більшістю, але й з опозицією", - відзначив політолог.

Оскільки "позиція прем'єра" несамостійна, і "ресурси Донецька обмежені", то, на думку Погребинського, "логічно, що треба переключитися на нові ресурси домовленостей - до цієї логіки повинен буде прийти прем'єр у такій ситуації. І потім, у нього буде стільки турбот, щоб повернутися до висхідної лінії зростання економіки, приступити до мінімального розв'язання соціальних проблем. В іншому випадку, він не матиме підтримки ані у країні, ані у парламенті", - відзначив політолог.

Також, на думку Погребинського, "життя дає опозиції шанс - взяти на себе головні функції штовхача політичної реформи. Адже зараз це не пріоритет для більшості, а в опозиції є час і можливість для зміни ситуації у політичній системі країни", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування