Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ХТО ГОЛОСУВАТИМЕ ЗА ЯНУКОВИЧА?

Четвер, 21 листопада 2002, 08:45
У четвер відбудеться голосування у Верховній Раді України з кандидатури на посаду прем'єр-міністра Віктора Януковича. За даними спостерігачів, претендент може твердо розраховувати на голоси парламентської більшості.

Фракції "Наша Україна", Компартії і Соцпартії, що не входять у пропрезидентську більшість, вирішили не голосувати.

У середу ввечері один із лідерів фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявив, що БЮТ (18 депутатів) не буде підтримувати кандидатуру Януковича на посаду прем'єра.

Цього тижня, після підписання президентом України указу про відставку діючого уряду на чолі з Анатолієм Кінахом, Янукович зустрівся з представниками всіх парламентських фракцій і груп. У цілому до фракцій і груп пропрезидентської більшості входить 223 депутати. Разом з іншими депутатами, які приєдналися до більшості, це утворення нараховує 232 парламентарія.

Фракції "Наша Україна", Комуністичної і Соціалістичної партій, а також Блоку Юлії Тимошенко разом складають 210 депутатів.

Для результативного голосування по кандидатурі прем'єра необхідно не менш ніж 226 голосів.

У випадку "проходження через парламент" сам Янукович не виключає можливості розгляду питання про введення в коаліційний уряд представників опозиційних фракцій у випадку їхнього входження до парламентської більшості.

Фракція блоку екс-прем'єра Віктора Ющенка "Наша Україна" (110 депутатів) сформувала свою позицію тільки перед початком сесійного засідання. Депутати блоку будуть голосувати консолідовано. "Ухвалення рішення про вільне голосування фракції неможливо", - сказав у середу ввечері лідер блоку.

Фракція Соцпартії (21 депутат) також зібралися ще раз у четвер вранці, щоб ухвалити остаточне рішення. Як повідомив лідер СПУ Олександр Мороз, під час останньої зустрічі з кандидатом мова не йшла про конкретні претензії фракції на посади в уряді. "У будь-якому випадку, працювати з урядом ми будемо", незалежно від того, чи буде Янукович призначений на посаду прем'єра чи не буде, але у випадку його призначення фракція буде звертатися до Кабінету Міністрів для рішення питань, що її цікавлять, сказав Мороз.

У середу ввечері відбулося політбюро Компартії України. Позиція фракції КПУ (61 депутат) також була сформована у четвер вранці.

З парламентської більшості тільки народні депутати, що входять до групи "Народний вибір" (15 парламентаріїв), будуть визначатися з підтримкою кандидатури Януковича на посаду прем'єра персонально під час голосування.

Найбільша фракція більшості - партій Промисловців і підприємців України і "Трудова Україна" (42 депутати), за словами її лідера Сергія Тігіпка, скоріше готова підтримати Януковича, але "побоюється втручання майбутнього уряду в мікрорівень економіки". Сам Тігіпко у 1997-1999 роках займав посаду віце-прем'єра України з питань економіки, у 1999-2000 роках був міністром економіки.

Янукович раніше заявив, що не виключає заміни економічного блоку уряду в разі потреби "під конкретну задачу".

Наступна за кількістю фракція більшості - СДПУ(О), до якої входять 39 депутатів, у випадку затвердження Януковича прем'єром на переговорах з формування коаліційного уряду, серед іншого, буде претендувати на посаду першого віце-прем'єра.

На посаду першого віце-прем'єра також претендує депутатська група "Демократичні ініціативи" (21 депутат). У "Демініціатив" є також інші кадрові амбіції у майбутньому уряді, однак під час зустрічі з кандидатом ухвалено рішення про проведення консультацій з цього питання після обрання прем'єра.

Ще один претендент на посаду першого віце-прем'єра - парламентська група "Народовладдя" (16 депутатів). Вона запропонувала Януковичу розглянути кандидатуру свого лідера Богдана Губського на посаду першого віце-прем'єра з питань економічної політики. Група також готова запропонувати майбутньому урядові кандидатури на посади міністрів з питань паливно-енергетичного комплексу, надзвичайних ситуацій і сільського господарства.

Фракція Аграрної партії України (16 депутатів) запропонувала кандидатові у прем'єр-міністри при формуванні уряду залишити на посадах віце-прем'єра і міністра аграрної політики України членів АПУ Леоніда Козаченка і Сергія Рижука.

Лідер фракції Народно-демократичної партії (16 депутатів) Валерій Пустовойтенко повідомив, що його фракція претендує на два міністерських портфелі. Сам Пустовойтенко був прем'єром у 1997-1999 роках. Він довше за інших глав урядів пропрацював на цій посаді.

Про свою підтримку Януковича також заявили "Регіони України" (37 депутатів) та "Європейський вибір" (20).

Тим часом у середу фракції парламентської більшості підписали угоду з кандидатом на посаду прем'єра. Документ підписали всі лідери фракцій більшості, крім лідера групи "Демократичні ініціативи" Степана Гавриша, який не був присутній на зустрічі з об'єктивної причини.

Відповідно до документа, при формуванні коаліційного уряду розподіл посад у Кабінеті Міністрів України проводиться на основі пропорційного представництва депутатських фракцій, груп і позафракційних народних депутатів, що входять до складу постійно діючої парламентської більшості.

До переліку посад у Кабінеті Міністрів, що не підлягають розподілу, включаються посади міністра внутрішніх справ, міністра оборони, міністра закордонних справ і міністра юстиції України.

У перелік посад, що підлягають розподілу, включається посада глави правління Національного банку України. В угоді наразі мова не йде про призначення на посаду глави Державної податкової адміністрації.

Депутатські фракції і групи - члени постійно діючої парламентської більшості, - представники яких зараз перебувають на посадах у Кабінеті Міністрів України, мають пріоритетне право (за умови, якщо конкретна особа залишається на цій посаді) на заміщення названих посад у складі коаліційного уряду в межах своїх квот.

Розподіл посад у Кабінеті Міністрів України проводиться на підставі положень цієї угоди спільно (у пакеті) з розподілом посад у Верховній Раді.
Сторони у випадку формування коаліційного уряду на названих засадах зобов'язуються підготувати і підписати політичний договір про співробітництво і солідарну відповідальність між парламентською більшістю і Кабінетом Міністрів України.

З 20 членів діючого уряду ряд міністрів входять до різних партій, що представлені у парламенті.

Зокрема, сам екс-прем'єр-міністр Анатолій Кінах - лідер Партії промисловців і підприємців. Першого віце-прем'єра Олега Дубину на посаду прем'єра нового уряду висувала група "Народний вибір". Віце-прем'єр з питань агропромислового комплексу Леонід Козаченко і міністр аграрної політики Сергій Рижук - члени Аграрної партії. Віце-прем'єр з питань гуманітарної політики Володимир Семиноженко - лідер Партії регіонів. Віце-прем'єр Василь Роговой і міністр освіти і науки Василь Кремінь - члени СДПУ(О). Крім того, міністр екології і природних ресурсів Сергій Курикін - член Партії зелених (непарламентська).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування