Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Керівництво НАТО ще не знає, що Кучма вже приїхав до Праги

Четвер, 21 листопада 2002, 15:58
Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон заявляє, що немає упевненості, що Леонід Кучма братиме участь у саміті НАТО. "Щодо України, то я досі не певен чи український президент буде з нами", - сказав він на прес-конференції у Празі в рамках саміту НАТО.

"Завтра у нас буде зустріч комісії "НАТО-Україна", але на рівні міністрів закордонних справ. Український президент знає про проблему, і знає, що над ним є тінь, яка стосується експорту, чи можливого експорту радарних систем Кольчуга до Іраку. Ця стурбованість залишається. Досі не надано відповідей на запитання експертів, яких надіслали США і Британія на вимогу українського уряду, коли той намагався довести неправдивість звинувачень."

Тим часом, як повідомляють журналісти з президентського пулу, літак Леоніда Кучми близько 16 години приземлився у Празі.

Речник НАТО Ів Бродер у коментарі українським журналістам зазначив, що питання, кому очолювати делегацію на засіданні Ради євроатлантичного партнерства, має вирішувати сама України. "Ми чітко і відкрито заявили, що було б не найкращим рішенням для пана Кучми їхати до Праги. Але він так вирішив. Яка буде на це реакція – далі все залежатиме від кожної окремої держави".

Прес-секретар НАТО також додав, що "не слід ототожнювати україно-натівський діалог зі специфічним питанням, пов’язаним з українським президентом".

Тим часом, як повідомляє "Німецька хвиля", канцлер Німеччини Герхард Шредер виступив за продовження діалогу між НАТО та Україною. Про це він заявив напередодні відльоту до Праги, де в четвер офіційно почався саміт Північноатлантичного альянсу.

Глава німецького уряду назвав Україну одним з важливих сусідів НАТО. Водночас Шредер наголосив, що критичні моменти у відносинах між альянсом і урядом у Києві не залишаться поза увагою.

Редактор української служби Бі-Бі-Сі Ростислав Хотин, який зараз перебуває в Празі, коментуючи питання про те, наскільки так званий "кольчужний скандал" позначився на відносинах Києва та НАТО, сказав:

"Я розділив би тут тактичні речі і стратегічні. Тактично справді відносини захмарені, президентові Кучмі і раді, і не раді на саміті НАТО у Празі, через ці звинувачення, які повністю не зняті, є проблеми у стосунках.

Однак альянс підкреслює, що, незважаючи на ці проблеми на персональному рівні і певну недовіру до керівництва України, все-таки до України ставлення досить позитивне і з прицілом на майбутнє.

Отже, стратегічно підписання плану дій Україна-НАТО не можна применшувати. Це справді новий етап в українській зовнішній політиці. Підписання цього плану дій уперше документально закріпить євроатлантичний вибір України, вибір на користь членства в НАТО".

Бі-Бі-Сі, Німецька хвиля, Українська правда, Прага

Поїздка групи журналістів на саміт НАТО до Праги була організована фондом "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування