Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СУПЕРЕЧКИ НАВКОЛО ПРИЇЗДУ КУЧМИ ДО ПРАГИ - "МИШИНА МЕТУШНЯ"

П'ятниця, 22 листопада 2002, 13:33
Сполучені Штати Америки будуть підтримувати Україну в її євроатлантичній інтеграції, заявляє державний секретар США Колін Пауелл.

Його слова передав у п'ятницю на засіданні комісії Україна-НАТО у рамках саміту альянсу у Празі заступник держсекретаря після того, як Пауелл залишив засідання, посилаючись на необхідність супроводжувати президента США Джорджа Буша у Росію. Про це повідомив після закінчення засідання комісії Україна-НАТО міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Коментуючи на прохання журналістам той факт, що держсекретар США залишив засідання комісії, глава МЗС України повідомив, що його про це попередили. "Це природна причина - якщо президент їде, а держсекретар його супроводжує, то не буде ж президент чекати на нього", - сказав він.

Як повідомили УП в посольстві США в Україні, засідання комісії розпочалося з запізненням на 10 хвилин, саме тому Пауел не встиг навіть виголосити привітальну промову.

Міністр підкреслив, що Україні відведене важливе стратегічне місце в Європі, і "не рахуватися з цим не можна". "Ми розуміємо це, і мої колеги, які виступали на комісії, чітко про це заявили - яке місце має Україна для європейської безпеки", - відзначив Зленко.

Відповідаючи на питання журналістів про дискусію, яка виникла у зв'язку з участю президента України Леоніда Кучми у Раді євроатлантичного партнерства у рамках самміту, глава МЗС заявив, що "це мишина метушня", яка закриває стратегічне бачення ролі України на європейському континенті у системі колективної європейської безпеки.

Зленко також відповів на питання, пов'язані з обвинуваченнями України у постачаннях радарних систем "Кольчуга" в Ірак. "Це необґрунтовані, надумані обвинувачення, і ми хочемо довести, що вони є саме такими. Нам нема чого доводити. Не було, немає і не могло бути. Нехай доводять ті, хто обвинувачує Україну", - заявив він.

Міністр нагадав, що Україна зробила все можливе для забезпечення роботи у країні американських і британських експертів, які розслідували ці обвинувачення. "Ми готові продовжувати працювати, і зараз потрібно переключити роботу на комітет №661 Ради безпеки ООН, і нехай більш широка команда експертів визначиться стосовно того, що стоїть між нами і деякими країнами", - додав він.

Зленко завірив журналістів, що Україна готова запросити міжнародну комісію експертів у більш широкому форматі, щоб "вони продовжили цю роботу".

Глава МЗС України також повідомив, що комітет №661 СБ ООН продовжує розгляд цього питання. "Я сподіваюся, що поступово він сконцентрується на змісті цієї проблеми", - відзначив міністр.

У засіданні комісії з української сторони брав участь також секретар Ради національної безпеки й оборони України Євгеній Марчук.

Інтерфакс-Україна

Поїздка групи журналістів на саміт НАТО до Праги була організована фондом "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування