За Януковича депутати голосували "мокрою рукою"

П'ятниця, 22 листопада 2002, 18:07
На думку лідера БЮТ Юлії Тимошенко, затвердження Януковича стало "новим етапом у розвитку України". "Клани і родини переступають чиновників, вони самі хочуть стати чиновниками", - зазначила Тимошенко у своєму виступі на конференції "Європейські устремління України", яка проходить у Варшаві.

Тимошенко вважає, що відбувається перехід до "системи олігократії", "коли панують кілька родин". На її думку, в Україні діють чотири таких родини - Суркіс-Медведчук, Донецькі, Дніпропетровські з чолі з Пінчуком та власне родина Кучми.

На думку члена фракції "Наша Україна" Тараса Чорновола, обрання Януковича стало "колосальним ударом щодо європейських устремлінь України". "Я думаю, він довго не протримається", - зазначив Чорновіл, виступаючи на конференції.

У той же час народний депутат Іван Плющ зазначив, що "добрих тридцять" депутатів з тих, хто голосував за кандидатуру Януковича на посаду прем'єр-міністра, проголосували "мокрою рукою". Як пояснив Плющ, "то було переживання від того, що роблю щось не те".

Плющ також зазначив, що вважає обрання Януковича "пересічною подією". "Я не хочу, щоб вчорашні події (обрання Януковича – УП) вважали перемогою режиму і програшем опозиції. Режиму вдається вплинути на тих, у кого мокрі руки, але вони це роблять з великим сумнівом", - висловився Плющ.

Народний депутат також наголосив, "нічого страшного не відбулося". "Маятник в Україні повертається у потрібному напрямку", - сказав Плющ.

Проте президент Українського Центру Політичних та Економічних Досліджень ім.О.Разумкова Анатолій Гриценко не згоден з "олімпійським спокоєм Плюща". "Не можна виключати ймовірний негативний розвиток подій", - зазначив у своєму виступі Гриценко.

На думку політолога, "обрання Януковича може привести на найгіршого – Україна інтегрується не в європейські структури, а у Донецьку область. Критерій цієї інтеграції відрізняються від Копенгагенських умов вступу до ЄС - вони значно простіші", - зазначив Гриценко.

"І термін інтеграції України у Донецьку область значно коротший, бо така інтеграція не потребує різноманітних фракцій", - зазначив політолог.

За його прогнозом, протягом року пропрезидентські фракції у парламенті перетворяться на одну, стануть не потрібними незалежні ЗМІ, "вони будуть далі "чавитися", не потрібні будуть аналітичні центри та незалежний бізнес.

"Характеристикою цього ладу буде порядок та стабільність, при цьому від стабільності пахне цвинтарем", - зазначив Гриценко.

Він також поставив питання, чи зможе еліта витримати такий виклик, без об'єднання опозиційних сил. На думку Гриценка, для такого об'єднання є всі підстави, які були продемонстровані влітку та восени.

Як вважає політолог, опозиціонерам вистачило відокремити ідеологічні питання, а тепер "потрібно, щоб наша опозиція змусила владу з нею рахуватися". Гриценко визнав, що "кожний з лідерів (опозиції - УП) має свої сильні та слабкі сторони", а розв'язання цієї особистісної проблеми залежить від Віктора Ющенка та Петра Симоненка.

"Це відбудеться, якщо їм вдасться знайти своє місце, і зрозуміти свою роль", - зазначив Гриценко, і додав, що у Тимошенко і Мороза такої проблеми вже немає.

Українська правда, Варшава

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування