Празька ізоляція Кучми

П'ятниця, 22 листопада 2002, 21:17
НАТО філігранно розв’язало "проблему Кучми". Можливо, колись в мемуарах Джордж Робертсон зізнається, чому у 2002 учасники саміту в Празі сиділи за столом згідно із французьким алфавітом. Якщо ж вас задовольняють очевидні відповіді, то вони лежать на поверхні – це стало черговим жестом, який має показати несприйняття українського президента, принаймні, частиною західного світу.

У НАТО дві офіційних мови: англійська й французька. На диктофон речники Альянсу розповідають про те, що "у них існує три способи розміщення учасників заходів: за англійським алфавітом, за французьким і за протоколом, коли першими йдуть лідери з найбільшим досвідом роботи на посаді, наприклад, президента; рішення про французький порядок було ухвалено за кілька днів до п’ятничного засідання". І все. У неофіційних же розмовах спікери НАТО говорять, що однією з головних причин є присутність у Празі Кучми.

Завдяки розсадці "по-французьки" на засіданні Ради євроатлантичного партнерства НАТО уникло ду-уже двозначної ситуації, коли б Кучма, який підозрюється у співпраці з Хусейном, опинився сусідом Тоні Блера та Джорджа Буша. Замість цього по праву руку від українського лідера сидів турецький президент Ахмед Сезер. По ліву... не було нікого. Тому що "Україна" – останнє слово у списку країн-учасників празького саміту, складеному французькою. Вже на відстані кількох метрів зліва від "гаранта" сидів Хав’єр Солана. Буш був майже напроти, Блер – через шість крісел.

Про те, що алфавіт змінили не випадково, свідчить і таке. Напередодні відбулася власне сама зустріч 19 лідерів держав НАТО. Так ось, хоча таблички на столах стояли на французькій мові, президенти й прем’єри сиділи в "англійському порядку". Так, Буш з United States (або французькою Etats-Unis) був сусідом Блера з United Kingdom (Royaume-Uni). У четвер же, при "французькій розсадці", англійського й американського лідерів відділяли 25 глав держав.

 
Французька розсадка: 1 - Кучма, 2- Блер, 3 - Буш, 4 - Робертсон
 
Чеське інформагентство ЧТК без посилання на джерела просто повідомляє, що план розміщення за круглим столом був змінений, коли організаторам стало відомо, що Кучма все ж прибув до Праги.

Агентство Рейтер зазначило, що французька мова стала в нагоді НАТО, щоб "осадити" Кучму. "Це вперше на моїй пам’яті, коли я бачив розсадку згідно із французьким алфавітом", - наводить Рейтер слова офіційної особи НАТО. "Це дуже вмілий трюк. Ми не хотіли, щоб була якась сцена, але ми хотіли, щоб він (Кучма) знав, що ми думаємо", - говорить інший представник НАТО.

При тому, що ситуація зрозуміла, офіційні особи України намагаються випромінювати оптимізм. "Це засвідчує рівність мов, якої так довго вимагали французи", - зазначив один високопосадовий дипломат в інтерв’ю українським журналістам.

Загалом на тему ізоляції Кучми у Празі є різна інформація. Серед лідерів західних держав він спілкувався лише з Сільвіо Берлусконі. Решта – посткомуністичні президенти. Про зустріч із італійським прем’єром на прийомі у Празькому Граді повідомила Громницька. За даними Рейтер, Берлусконі можна було побачити у дружній бесіді з Кучмою "одного разу протягом вечора".

Олена Громницька, прес-секретар президента України, повідомила, що бачила, як зранку перед засіданням Ради євроатлантичного партнерства з Кучмою віталися, зокрема, лідери Канади Жан Кретьєн та Словаччини Рудольф Шустер, а також Хав’єр Солана.

Саме засідання транслювали в прес-центр лише кілька хвилин. За цей час можна було побачити, що Кучма сидів, підперши підборіддя, і не усміхався. Потім він виступив з промовою. Не відомо, чи послухав Кучму Буш, який пішов із засідання раніше, відлітаючи до Росії.

 
 
На спільному фото за підсумками Празького саміту Кучма стоїть ледь не з самого краю – між президентами Словаччини та Хорватії. Буша й Блера на цій світлині немає – вони поїхали раніше. Після позування український президент також вирушив на батьківщину. На ланч із лідерами НАТО та Ради євроатлантичного партнерства він не залишився. Що це – відсутність апетиту чи невідкладні справи – невідомо.

 
 
Хоча Кучму не бажали бачити лідери Альянсу, на зустріч з ним дуже чекали західні журналісти. Після комісії Україна-НАТО мала відбутися прес-конференція Зленка, на яку зібрався повний зал – осіб 200. Дехто думав, що буде сам "гарант".

Однак не почули вони відповідей ані Кучми, ані українського міністра. Зленко та заступник генсека НАТО Алессандро Ріццо виступили із заявами, після чого все і закінчилося. Кажуть, главі українського МЗС пропонували провести зустріч з мас-медіа у форматі "питання-відповідь", але він відмовився.

Якщо це так, то правильно зробив – зберіг нерви. Бо тільки-но Зленко дійшов до дверей, як за ним кинулося з десяток західних журналістів. Питання задавали одне-єдине: про "Кольчуги". Караван за Зленком, який відповідав на ходу, все збільшувався, поки зрештою його не заблокували.

Допитували хвилин 15. До честі українського міністра, він говорив англійською, намагався посміхатися і не дуже відбивався. Хоча були й проколи – на кшталт "мишиної метушні" навколо приїзду Кучми. Головний пасаж відповідей – "Кольчуги" не продавали і готові до співпраці з експертами.

Прийом у резиденції Гавела у четвер

У день засідання Ради євроатлантичного партнерства про приїзд Кучми написали дві провідні газети – "Лідове новіни" та "Господарчі новини". Це були малюсенькі замітки, хоча і на другій шпальті. У обох зазначалося, що він небажаний для НАТО гість. Спецвипуск до саміту Альянсу, який спільно видавали празькі газети DNES та The Prague Post, про приїзд Кучми не писав. Але вони подали інформацію про заяву Мороза, Симоненко і Тимошенко, які вибачалися за свого президента на першій шпальті.

За словами посла Чехії у НАТО Карела Кованди, Кучму приймали у Празі "холодно, проте коректно". "Вчора мені сказав посол України, що його президент і президент Буш потиснули один одному руки", - зазначив Кованда.

На вечірці у Празькому Граді кожен стіл був розрахований на п’ять-вісім осіб. Хто, крім Олександра Кваснєвського склав компанію Кучмі – не відомо. Рейтер з посиланням на дипломатів повідомляє, що польський лідер був єдиним серед членів НАТО, хто протестував проти перетворення "гаранта" на парію. Але на цьому заході були також лідери майже всього СНД – окрім Лукашенка.

Перед прийомом президентам показували балет. Увечері по місцевому телебаченню були продемонстровані кадри з Празького Граду. Між президентами США та України сидів президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Загалом українські дипломати кажуть, що гала-прийом президентів і офіційних делегацій пройшов спокійно. Вручили Кучмі і подарунок від Гавела: шість стаканів та графин із чеського скла, а також літрову пляшку бехеровки. Міністри та посли мали отримати по вазі, а їх дружини – гаманці, вишиті чорним бісером.

На прийомі, за даними The Prague Post, годували паштетом з печінки качки і вишневим джемом, молодими осінніми овочами з грибами в укропному соусі. Головним блюдом пропонували філе оленя з кремом, клюквою, грибний пиріг з клецками. Десертом були мариновані лісні плоди з м’якіттю свіжих фруктів. Про алкоголь нічого не повідомлялося.

Жив Кучма у Празі у п’ятизірковому готелі Corinthia Towers Hotel, прямо біля Конгрес-центру, де і відбувався саміт НАТО. Там же мешкали ще 15 президентів, у фойє бачили Шеварнадзе, Назарбаєва, Алієва, бельгійського прем’єра Ферхофштадта. Цей готель запропонувала сама чеська сторона, виходячи з міркувань безпеки – район Конгрес-центру був обнесений залізною огорожею і цілодобово охоронявся поліцією.

За словами співрозмовника УП, Кучма мешкав у звичайному двомісному номері десь вище 20 поверху. Таку скромність пояснюють тим, що у Corinthia лише одні апартаменти. І тут президенту також не пощастило – зайняли їх набагато раніше до його прильоту.



Поїздка групи українських журналістів на саміт НАТО до Праги була організована фондом "Відродження"

Читайте також:

Через Кучму чиновники НАТО перейшли на французьку мову

УКРАЇНА ВІДКРИЛА НОВУ СТОРІНКУ З НАТО. Але по "Кольчугам" згоди немає

У Кучми попереду шлях до "своєї Праги"

СУПЕРЕЧКИ НАВКОЛО ПРИЇЗДУ КУЧМИ ДО ПРАГИ - "МИШИНА МЕТУШНЯ"

Президент Словаччини не вважає Кучму "небажаним елементом"

Засідання Україна-НАТО пройшло без участі Пауела. Він попереджав про це Зленка

ФРАНЦУЗСЬКА МОВА ВРЯТУВАЛА БУША ВІД СУСІДСТВА З КУЧМОЮ

У Празі Кучма спілкувався з пострадянськими лідерами та Берлусконі

Кучма з'явився у Празі, аби зіпсувати забаву – "Таймс"

Празька гастроль Кучми: напередодні

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування