Німеччину "пригнічує" і "непокоїть" залежність українських ЗМІ

Субота, 23 листопада 2002, 13:19
Німецькі журналісти й експерти шоковані повідомленнями про стан свободи слова в Україні.

Один із німецьких доповідачів семінару "Роль регіональних ЗМІ у розвитку громадянського суспільства", який відбувся нещодавно у Дніпропетровську, випускаючий редактор одного з провідних німецьких видань "Франкфуртер Альгемайне Цайтунг" Вернер Д'Інка зазначив, що вражений тим, що він дізнався від представників українських ЗМІ.

"Мене пригнічують повідомлення колег про те, наскільки залежні українські засоби масової інформації, скільки тиску з різних сторін вони відчувають. Про цю ситуацію свідчила не одна людина, а більшість колег, як з газет, так і з телебачення і радіо. Ці повідомлення дуже непокоять", - сказав Д'Інка.

Виступаючи у ході семінару, організованого представництвом німецького Фонду імені Конрада Аденауера і УНКМО, німецький журналіст також звернув увагу, що часом українські колеги переступають межі дозволеного, коли повідомляють про діяльність політиків або підприємців:

"Ми постійно спілкуємося з молодими українськими колегами про те, що ми, журналісти, повинні завжди дотримуватися професійних норм. Ми не можемо вимагати від політиків, щоб вони визначали, як ми повинні працювати. Ми використовуємо у своїй діяльності професійні норми, умовно кажучи, правила журналістського ремесла", - відзначив Д'Інка.

Він також сказав, що "під час обговорень на семінарі українські колеги наводили приклади зі своєї практики".

"Той факт, що політик або підприємець звертається до суду з позовом проти засобу масової інформації, ще не свідчить про те, що ця людина впливає на той чи інший мас-медіа", - відзначив німецький журналіст.

Наведені приклади Д'Інка обґрунтував, зокрема, прогалинами у журналістській освіті, проте підкреслив, що подібне має місце і у його країні:

"Повинен зізнатися, що у журналістській освіті часами є прогалини і у Німеччині. Молодим колегам іноді бракує знань в області права або, скажімо, економіки. Як я помітив, в Україні при отриманні професії журналіста, все ще багато уваги приділяється філологічному аспекту. Це дійсно дуже важливо, але разом з тим на рівних повинні надаватися правові й економічні знання", - висловився Д'Інка.

"З українськими колегами ми обговорювали і те, що порушення кримінальної справи проти конкретної особи ще не свідчить про її причетність до злочину. Такі речі ми не маємо права змішувати - і це звернення до нас всіх. Ми повинні уважніше виконувати свою роботу, і тільки тоді наші скарги з приводу того тиску, який на нас чиниться, будуть виглядати більш грунтовно", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування