Янукович, як гарантія дестабілізації, протримається не більше півроку – Андерс Ослунд

Субота, 23 листопада 2002, 19:37
Призначення Віктора Януковича в "жодному разі" не можна "розглядати як спробу реформ", вважає аналітик дослідницької компанії Eurasia Group Леслі Пауелл.

"Досить ясно, що головною метою президента Кучми є знайти безпечний вихід для себе, коли він відійде від влади. Тож призначення донецького губернатора Віктора Януковича на посаду прем’єра є простою демонстрацією влади з боку пана Кучми", вважає політолог.

На думку Леслі Пауелл, жодна зміна у складі уряду нічого не змінить в українській політиці доти, доки Кучма залишиться при владі.

На думку американського дослідника із Фундації Карнеґі, Андерса Ослунда зміна голови уряду – це звичайне продовження кланової боротьби в Україні. "Один клан перебирає владу від іншого. Віктор Янукович є другою особою у Донецькому клані, і він змінює на посаді прем’єра представника київського клану Медведчука-Суркіса Анатолія Кінаха. І я не думаю, що коли один олігарх змінює іншого, ми побачимо більше реформ, чи більше політичної стабільності", цитує Ослунда Радіо Свобода.

Ослунд переконаний, що новопризначений прем’єр не протримається довго на своїй посаді, бо надто вже гострою є боротьба у середині пропрезидентських кланів. "Гадаю він не протримається більше, ніж півроку. Баланс влади є дуже нестійкий, тому я думаю, що невдовзі ми побачимо, як фігури з дніпропетровського клану, як скажімо, Сергій Тігіпко, також почнуть вимагати прем’єрської посади. На мою думку, дестабілізація тільки пришвидшиться", - зазначив політолог.

Як наголошують Ослунд та Леслі Пауелл, нового прем’єра підтримує лише мінімальна більшість у парламенті, і тому, зробити якісь серйозні зміни, чи то на краще, чи то на гірше, він буде навряд чи спроможний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...