Зленко вітає рішення НАТО посадити Кучму подалі від Буша

Понеділок, 25 листопада 2002, 11:50
Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко вважає, що візит президента Кучми на саміт НАТО "був правильним і сміливим рішенням". Про це він заявив у неділю в ефірі програми "Епіцентр".

"Нас звинувачують у серйозних речах. Ми говоримо, що ці звинувачення – несправедливі. Не поїхати до Праги означало би змиритися з цією несправедливістю, причому не на особистому, а на державному рівні. Це було б, по-перше, виявом слабкості, а по-друге, – виявом безпринципності щодо власної держави", - зазначив він.

Коментуючи рішення організаторів розсадити лідерів за французькими назвами держав, Зленко сказав: "Я, особисто я, як дипломат, який багато років пропрацював у Франції, був і залишаюся шанувальником французької мови, класичної, скажімо, мови дипломатії. Наскільки я розумію, організатори Саміту вирішили повернутися до дипломатичних витоків. Це можна тільки вітати".

"А по-друге – ви не забувайте, нас віддалили від Джорджа Буша, і нас приблизили до Хав’єра Солани, верховного комісара ЄС, який поруч сидів з нашим президентом. Він сидів зліва, а по праву руку, із правого боку сидів президент Туреччини Сезар. Ну, а якщо так абстрактно говорити, то я сказав би, що, враховуючи, що ми інтегруємося в Європу, а не в Сполучені Штати Америки, то таке розташування, можливо, навіть краще відповідає сьогоднішнім реаліям і зовнішньополітичному курсу нашої держави".

Зленко сказав, що саміт у Празі започаткував "якісно новий формат" співробітництва НАТО з Україною: "Цей формат спрямований на визначення нових критеріїв, в тому числі щодо майбутнього членства України в Альянсі. Це, можна сказати, перший такий практичний крок".

У свою чергу Дмитро Табачник, голова комітету ВРУ у закордонних справах, головним підсумком саміту назвав те, що Україна "довела здатність проводити самостійну зовнішню політику і довела те, що неможливо Україну ізолювати від Європи, насамперед, завдяки зусиллям президента України Леоніда Кучми".

Табачник, виступаючи в ефірі каналу "Інтер", зазначив, що в Празі "стався дипломатичний успіх України". "Та схема, яку намагалася нав'язати частково американська дипломатія, вона не пройшла. Україна показала, що її не можна асоціювати з Білоруссю. І не можна спробу надуманого кольчужного скандалу зробити домінантою відносин Україна-НАТО".

За матеріалами сайту "Огляд телеефіру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування