МВФ проти зміни Стельмаха на Тігіпка

Вівторок, 26 листопада 2002, 10:22
Міжнародний валютний фонд (МВФ) критикує відставку голови Національного банку Володимира Стельмаха та ініційоване президентом Леонідом Кучмою призначення на цей пост Сергія Тігіпка.

Про це повідомив Українським Новинам асистент директора другого європейського департаменту МВФ Емануель ван дер Менсбрюге.

"Для більшої впевненості, що Центральний банк буде проводити правильну монетарну політику і добиватися цінової стабільності, необхідна незалежність (Національного банку). У зв’язку з цим, на жаль, останні політичні події уможливили зміну голови НБУ через формування нової більшості в парламенті", - сказав він.

За його словами, фонд підтримує проведену НБУ грошову політику, вважаючи її дуже якісною.

МВФ називає серед заслуг Нацбанку низьку інфляцію і швидкий приріст валютних резервів. Ці чинники, на думку Фонду, дадуть змогу Україні повернутися на зовнішні ринки капіталів і знизити вартість як зовнішніх, так і внутрішніх позик.

У понеділок Кучма звернувся до Верховної Ради з проханням звільнити Стельмаха з посади голови Нацбанку і призначити на цей пост Сергія Тігіпка.

На минулому тижні більшість Ради і новий прем'єр-міністр Віктор Янукович домовилися про призначення представника більшості головою НБУ в обмін на підтримку призначення Януковича. Стельмах очолює НБУ з 2000 року.

Сергій Тігіпко — лідер фракції партії "Трудова Україна" і Партії промисловців і підприємців у Верховній Раді. Раніше 42-річний Тігіпко був міністром економіки, віце-прем'єром з економіки, а також головою правління Приватбанку. За Конституцією, згоду на призначення і звільнення голови НБУ дає Рада за поданням президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування