Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

AES продає українські обленерго. Чубайсу чи партнерам Суркіса?

Вівторок, 26 листопада 2002, 11:10
Американська AES Corp. збирається продати акції українських компаній
"Київобленерго" і "Рівнеобленерго". У числі потенційних покупців називають РАТ "ЄЕС Росії" та енергокомпанію VSЕ. Про це повідомляє у вівторок російська газета "Ведомости".

Пакети акцій (по 75% плюс одна акція) обох компаній AES купила у Фонду держмайна України на тендері у травні 2001 року. За два пакети AES заплатила приблизно $70 млн. і з моменту купівлі інвестувала в обидві енергокомпанії приблизно $15 млн.

Зараз, за інформацією "Ведомостей", AES розглядає можливість позбутися своїх активів на території СНД. Компанія розіслала потенційним інвесторам меморандум про намір продати свою "дочку" AES Washington Holdings B.V., якій належать пакети акцій двох українських енергокомпаній - "Київобленерго" і "Рівнеобленерго". Продавати їх планують тільки разом, а ціна у меморандумі не вказана.

Джон Хаффакер, менеджер групи AES Corporation, відмовився підтвердити чи спростувати цю інформацію. "Зараз ми оцінюємо свої активи у всьому світі, які активи продавати, а які ні. Ми ще нічого не запропонували до продажу, ми шукаємо шляхи залучення капіталу для нашої компанії", - заявив він "Ведомостям". "Рішення стосовно України ще не прийняте. Ми намагаємося вирішити проблему ліквідності на генеральному рівні".

Назвати потенційних покупців Хаффакер відмовився, зіславшись на те, що у компанії не прийнято коментувати операції, які ще не відбулися. Не стали спростовувати чи підтверджувати факт підготовки до продажу і в обох українських енергокомпаніях.

Однак в уряді України знають про плани американської компанії продати пакети "Київобленерго" і "Рівнеобленерго". Про це заявив "Ведомостям" представник прес-служби Мінтопенерго України. На думку Віталія Гайдука, міністра палива й енергетики України (призначений у вівторок віце-прем'єром з ПЕК), продати обидві компанії американцям буде досить легко, тому що обидві вони прибуткові. Гайдук передбачив, що потенційними покупцями можуть стати РАТ "ЄЕС Росії" або словацька компанія VSЕ, що володіє великими пакетами акцій трьох українських енергокомпаній - "Житомиробленерго", "Севастопольенерго" і "Херсонобленерго".

На "Київобленерго" і "Рівнеобленерго" припадає близько 4% продажу електроенергії в Україні, обидві компанії забезпечують майже 100% електроенергії у своїх областях. Дохід "Київобленерго" за перше півріччя 2002 р. становив $49,8 млн., чистий прибуток - $7,2 млн. У "Рівнеобленерго" прибуток за шість місяців - $25,4 млн., чистий прибуток - $1,5 млн.

Американська AES Corp. вже декілька років працює у країнах СНД - у Казахстані, Грузії і в Україні. Представники компанії не раз заявляли, що AES цікавлять і активи у Росії. Наприклад, AES називали у числі потенційних інвесторів Північно-Західної ТЕЦ; "Ренесанс Капітал" розглядав можливість передати свій пакет акцій "Кузбассенерго" в управління AES. А, зі слів Анатолія Чубайса, американська компанія у числі інших іноземних інвесторів проявляла цікавість до будівництва нових генеруючих потужностей (зокрема, у Пскові).

У департаменті по роботі зі ЗМІ РАТ ЄЕС "Ведомостям" заявили, що фахівцям компанії відомо про намір AES позбутися активів у СНД. Однак, зі слів співробітника РАТ, конкретних пропозицій від американської компанії поки не надходило. Джерело, близьке до РАТ ЄЕС, вважає, що українські енергокомпанії у принципі цікаві енергохолдингу. Однак відносини між Росією і Україною в області енергетики не склалися. Хоч глава Фонду держмайна України публічно заявляв, що уряд країни вітає участь РА "ЄЕС Росії" у приватизації української енергетики, у 2000 р. російський холдинг через формальні причини не допустили до участі у двох тендерах - на приватизацію "Київобленерго" і "Севастопольенерго".

У VES відмовилися говорити про можливий інтерес до двох українських енергокомпаній.

На думку аналітика Brunswick UBS Warburg Федора Трегубенка, у Росії реальний претендент на українські активи AES тільки один - РАТ ЄЕС. Однак він сумнівається, що така операція все ж відбудеться. "У РАТ дуже багато проблем і проектів всередині країни", - цитують Трегубенка "Ведомості".

В українській пресі компанію VSE прийнято пов'язувати з акціонерами ринку у московських "Лужниках". В Україні їх вважають партнерами структур Григорія Суркіса.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування