Експерти залишають відкритими свої питання по "Кольчугах"

Вівторок, 26 листопада 2002, 12:31
Україна не змогла надати достатньої інформації про те, що вона не передавала "Кольчуги" Іраку або, що така передача не здійснювалася за допомогою третіх країн. Такий висновок групи американсько-британських експертів у вівторок підтвердив посол Великобританії Роберт Брінклі і посол США Карлос Паскуаль. Звіт експертної групи був оприлюднений напередодні.

Брінклі нагадав, що експертам, які прибули до України на запрошення українського уряду, керівництво країни обіцяло повну прозорість і відкритість. Разом з тим, відзначив він, фахівцям довелося зіштовхнутися з різним рівнем співробітництва – наприклад, з дуже високим у технічних питаннях. Такого співробітництва, констатував посол, не було у питаннях щодо згоди президента на передачу радарів Іраку.

Він також підкреслив, що система експортного контролю, яка існує, не дає достатніх гарантій, які б запобігли зловживанню з боку високих посадових осіб і органів, і не дозволили б обходити встановлені правила.

Посол Великобританії відзначив, що часові рамки для відповіді української сторони на поставлені питання не встановлені. "У будь-який час, коли українська сторона передасть нам документи, ми будемо дуже ради їх одержати", сказав Брінклі.

Відповідаючи на питання журналістів, американський посол Карлос Паскуаль заявив, що "США хотіли б продемонструвати дуже чіткий приклад – передача озброєння Іраку для нас неприйнятна". "Дуже важливо продемонструвати чіткість цієї позиції для України і для інших держав, що можуть бути в цьому задіяні".

У той же час він підкреслив, що американці "залишають канали для контактів дуже відкритими, продовжують надавати Україні неурядову допомогу". Тому, сказав він, процес перегляду відносин з Україною, "можливо, і не буде мати негативних наслідків для самої України".

"Ми будемо враховувати інформацію, яка буде отримана від української сторони, і сподіваємося, що українська сторона відгукнеться на наше прохання. Потім ми маємо визначитися, які шляхи будуть краще для нас, щоб показати чіткий приклад того, що надання військової допомоги Іраку для нас неприйнятне, і, з іншого боку, продовжуючи тісні відносини з Україною", заявив Паскуаль.

Він також додав, що США "не збираються використовувати це питання для впливу на внутрішню ситуацію в країні". При цьому він відзначив "певну напруженість у внутрішній політичній ситуації", з огляду на зміну уряду, минулі демонстрації опозиції, спроби створення більшості в парламенті. "Що стосується Кучми, ми вважаємо, що президент буде знаходитися на своїй посаді до кінця президентського терміну. Незалежно від того, що ми говоримо і що робимо, українці самі вирішують, хто і до якого часу повинний бути їх президентом".

Разом з тим, він підкреслив, що з боку країн-членів НАТО спостерігається висока ступінь стурбованості з питань передачі радарів Іраку, оскільки це може поставити під загрозу життя американських і британських пілотів.

Той факт, що українські фахівці провели експертизу запису розмови Кучми і Малєва з Інтернету, без залучення апаратури, на якій робився запис, на думку Паскуаля, свідчить, скоріше про те, що це було зроблено з метою піару. "У розмовах з високими чиновниками України вони послідовно наполягали на тому, що їх це не турбує, і не повинно турбувати нас. Навіть дача згоди на передачу "Кольчуг" не означає, що передача відбулася. Це зовсім не означає, що це рішення було виконано", передав слова чиновників посол США.

Він підтвердив, що група експертів так і не одержала доступ до повних звітів СБУ, Генпрокуратури і СНБО про розслідування з приводу передачі "Кольчуг". Паскуаль особливо підкреслив, що СБУ не надала фахівцям документацію, яка б свідчила про з'ясування, ким був невідомий "йорданський посередник", що пропонував Малєву здійснити операцію.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News