Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американсько-британські експерти стурбовані китайськими "Кольчугами"

Вівторок, 26 листопада 2002, 12:42
"Ми не хочемо, щоб Україна виконувала роль шпигуна для західних країн – ми порушували питання про розміщення Кольчуг у Китаї для того, щоб довідатися, є вони там, або вони передані третім країнам". Про це у вівторок на прес-конференції в Києві заявив британський посол Роберт Брінклі.

Коментуючи раніше запит групи експертів про надання їм інформації про місцезнаходження "Кольчуг" у Китаї, голова адміністрації президента Віктор Медведчук заявив, що експерти вимагають від України секретну інформацію.

Посол Британії визнав чутливість цього питання для української сторони, однак нагадав, що експерти прибули в Україну з ініціативи уряду України, і керівництво країни обіцяло їм максимальну відвертість і відкритість.

Посол США в Україні Карлос Паскуаль висловив надію на те, що в рамках комітету 611 ООН вдасться одержати інформацію від Китаю і Росії з цього приводу. Поки експерти не зверталися до китайської сторони з даного питання.

Відповідаючи на питання про те, чому експерти цікавляться "Кольчугами" у Китаї, з огляду на те, що їхня передача цій країні відбулася влітку нинішнього року, посол Великобританії повідомив, що експертна група отримала доступ практично до всіх документів із продажу радарів до інших держав, за винятком Китаю. "Тому залишилися питання", відзначив він.

Залишається можливість, що Кольчуги, передані в Китай, можуть бути передані третім країнам, додав він. За його словами, українська сторона надала експертам суперечливу інформацію про зміни документа на продаж "Кольчуг" Китаю. Зокрема, за одними даними був змінений пункт про неможливість передачі продукції третій стороні, по іншим – нічого в цьому документі не мінялося, сказав посол.

МЗС Китаю спростовує повідомлення про можливу причетність країни до нелегального продажу Україною систем "Кольчуга" в Ірак та наголошує на тому, що усі санкції ООН Китаєм дотримуються.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...