Генпрокурор Піскун не захотів з журналістами захищати свободу слова

Вівторок, 26 листопада 2002, 17:14
Заплановані на 4 грудня парламентські слухання з проблем свободи слова і цензури в Україні стануть прецедентом "нетрадиційних парламентських слухань", заявив голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова і інформації Микола Томенко.

Виступаючи у вівторок у Києві на громадських слуханнях з питань свободи слова і цензури в Україні, він зазначив, що за результатами слухань планується ухвалити постанову парламенту, а також підсумковий законопроект "Суспільство і засоби масової інформації: свобода слова і цензура в Україні", що вносить зміни ще у 3-4 закони. Традиційні парламентські слухання передбачають затвердження Верховною Радою постанови, підготовленої профільним комітетом за підсумками обговорення.

Зі слів Томенка, зараз відповідні документи розробляють дві робочі групи, які "загалом, концептуально мають один підхід" і перед парламентськими слуханнями зведуть свої розробки в один документ.

"Сьогодні ми маємо два варіанти законопроекту, які ми плануємо прийняти за результатами парламентських слухань", - відзначив голова комітету. У свою чергу, постанова є "баченням парламентських слухань того, що повинні робити робочі органи державної влади найближчим часом", сказав він.

Томенко зазначив, що прийняття одним голосуванням і постанови щодо підсумків парламентських слухань, і законопроекту стане "найкоротшим шляхом рішення питань регулювання декількох проблем цензури".

Таким чином, за одне голосування можна вирішити проблеми, що дискутуються вже давно - зокрема, прояснити питання, що стосуються політичної цензури і відповідальності за неї перед журналістами, судових позовів, а також тлумачення терміну "конфіденційна інформація", підкреслив він.

Крім того, голова комітету зазначив, що у вже закріпленому форматі парламентських слухань є коректування. Зокрема, голова Держкомінформу Іван Чиж також виступить зі співдоповіддю за систему виконавчої влади. Загалом планується виступ на слуханнях 22-25 чоловік, серед яких, зі слів Томенка, повинно бути 8-10 журналістів і представників громадськості. "Необхідно бути реалістами, і треба максимально враховувати інтереси всіх", - підкреслив він.

Крім того, на слуханнях не буде виступати генеральний прокурор Святослав Піскун. Замість цього Томенко має намір включити до свого виступу інформацію про закрите засідання профільного комітету, яке відбудеться у середу. З його слів, на це засідання запрошені, зокрема, генпрокурор, а також прокурори Донецької і Київської областей, де ведуться справи Ігоря Александрова і Михайла Коломійца.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування