Україна для заходу буде прикладом виховної політики США

Середа, 27 листопада 2002, 09:24
Консервативна "Дейлі Телеграф" вміщує у розділі "Світові новини" - центральний заголовок про Україну, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Стаття "Союзники погрожують Україні через угоду з Іраком щодо радарів" повідомляє, що згідно з оприлюдненою доповіддю британських та американських фахівців існує "реальна можливість", що Україна продала Садамові Хусейну радари, здатні призвести до збиття літаків союзників над Іраком.

Дейлі Телеграф пише, що уряд України також брехав з цього приводу і веде далі так: "Згідно з доповіддю експертів, до чотирьох радарних установок могло бути надіслано до Іраку. Окрім того, доповідь звинувачує українську владу у створенні перешкод у дослідженні можливого продажу. Це пояснює незвичну сцену у Празі, коли організатори саміту НАТО переклали назви країн на французьку, аби президент Кучма не сидів поруч з президентом США Джорджем Бушом та британським прем'єром Тоні Блером.

"Дейлі Телеграф" вказує, що на прес-конференції у Києві посли США та Британії підтвердили висновки доповіді і пригрозили Україні нерозголошеними діями у відповідь. Тринадцять експертів встановили, що продаж міг мати місце не безпосередньо, а через посередника, і наводить далі коментар посла США у Києві Карлоса Паскуаля:

"Ми не можемо виключати, що продаж відбувся через третю сторону і це викликає занепокоєння. Сполучені Штати прагнуть дати чітко зрозуміти на цьому прикладі, що військові поставки у Ірак не толеруватимуться і що за них слід буде розплачуватися".

"Дейлі Телеграф" згадує, що українські урядовці заявили, що вони надали усю можливу і навіть секретну інформацію західним експертам і проблема з радарами штучно перебільшується. При цьому цитується речник українського міністерства закордонних справ Сергій Бороденков. Проте "Дейлі Телеграф" вказує на деталі доповіді експертів, які свідчать, що українська сторона надала документацію на 72 з 76 радарів Кольчуга, які було вироблено в Україні.

"Американський та британський уряди розпочали розслідування продажу українських радарів по тому як охоронець президента України оприлюднив запис, на якому Леонід Кучма дає згоду на продаж Кольчуг в розмові з головою експортної компанії Валерієм Малєвим. Хоча офіційний Київ наполягає, що запис було сфабриковано, експертиза у США довела, що він є оригінальним".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News