Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Трюк, конфуз, музичний стілець і Штірліц. Це все про Кучму

Середа, 27 листопада 2002, 11:37
Фігура Леоніда Кучми, непроханого до Праги гостя, стала однією з провідних тем саміту НАТО, а "розсадка по-французьки" має всі шанси бити занесеною до хрестоматій міжнародної дипломатії. Своїм приїздом "гарант" бензопилою вирубав вікно до Європи: про його появу написала вся міжнародна преса. На восьмому році президентства Кучма встановлює рекорд за рекордом згадування у закордонних ЗМІ.

Празький саміт, можливо, став останнім виходом у світ серед світових лідерів у кар'єрі президента Кучми. Враховуючи історичну значущість події, та наслідуючи традиції адміністрації президента, УП провела власний моніторинг, хто і що писав про приїзд Кучми. Про тональність матеріалів можна сказати стисло – вона критична.


Особливо докладно про ситуацію з Кучмою писали британські та американські виданнях, чиї президенти благополучно уникнули сусідства з українським лідером. На Туманному Альбіоні існує принаймні дві версії того, хто був автором французької розсадки.

Лондонська Evening Standard зазначає, що відбулося це з ініціативи англійців. "Тоні Блер осадив комуністичного президента України, який підозрюється у контрабанді військового обладнання Саддаму Хусейну. […] Англійські дипломати звернулися до організаторів саміту з проханням переробити порядок розташування для уникнення конфузів, а також щоб дати зрозуміти, що створення загрози життю пілотам [які патрулюють зону над Іраком] поставило українського лідера у статус парії".

Натомість Independent пише, що ідея використати французьку абетку замість англійської належить генеральному секретареві НАТО Лорду Робертсону.

Financial Times два номери поспіль, у суботу та в понеділок, не могла заспокоїтися через шоу з пересаджуванням. "Фантастична французька", - захоплюється газета 25 листопада: "Французька ще грає роль мови дипломатії".

"Мова дипломатії запобігає неправильному порядку", - пише FT у суботу. "Не дуже часто, коли дипломати з обох країн – США та Британії – згодні послуговуватися французькою на важливих міжнародних зустрічах, але у п'ятницю зроблено виняток. Причина: Леонід Кучма, президент України".

Про викрутаси з розсадкою також написала The Guardian. "Кучму осадили в грі "третій зайвий", зазначає Daily Telegraph, маючи на увазі забаву musical chairs, коли навколо двох стільців бігає троє осіб, одному з яких не вистачить місця. Українським дітям ця забава теж відома.

"Президент Леонід Кучма, який підозрюється у контрабанді обладнання Хусейну, був ритуально принижений на саміті НАТО, - пише консервативна The Times. "Це було елегантне рішення, тому що деякі люди не хотіли сидіти пліч-о-пліч", - сказав представник НАТО. "Мова дипломатії робить саміт гладеньким".

"Розумна дипломатична знахідка рятує Тоні Блера від конфузу на саміті НАТО. […] Містер Кучма є персоною нон-грата через заяви, що він схвалив продаж передових наземних радарів Іраку". The Times із посиланням на джерела в НАТО зазначає, що це було "неможливо" – запобігти, щоб Кучма зайняв своє місце у залі засідання Ради євроатлантичного партнерства. Однак гідний вихід було знайдено.

Не шкодували газетної площі для описування ситуації з Кучмою і американські видання. Про це писали і на східному, і на західному узбережжі США.

"Присутність Кучми на зустрічі була більше ніж просто подразником за обіднім столом. Американські та британські представники витратили кілька тижнів в Україні, розслідуючи обвинувачення, що Кучма персонально був залучений до продаж радарів Іраку", - зазначає The New York Times.

"З точки зору США, міжнародна політика сьогодні є лише війною з тероризмом і нічого більше. Виходячи з того, що Україна могла продати радари Іраку, це підіймає великі питання щодо позиції України в НАТО", - каже Чарльз Купчан (Charles Kupchan) з Ради із міжнародних відносин у Вашингтоні.

"Перспектива публічного приниження, здається, не мала ефекту для Кучми, який при здібних маніпуляціях складною та корумпованою політикою й економікою тримає владу близько 8 років", - пише The New York Times.

"Навіть якщо він міжнародно ізольований і якщо його залучено у збройну оборудку з Іраком і таке подібне, він все ще контролює Україну", - каже Джен Максим'юк (Jan Maksymiuk), східно-європейський експерт з Radio Free Europe.

Ця ж стаття, оприлюднена у The New York Times, вийшла й на іншому узбережжі США, у San Francisco Chronicle.

The Washington Times вміщує матеріал міжнародного агентства UPI: "Сторони [Україна та НАТО] наприкінці саміту в Празі обіцяли розпочати військову співпрацю, але НАТОвські міністри ухилилися від того, щоб запропонувати Києву чітку схему набуття членства в Альянсі. НАТОвський офіційний представник сказав: "Двері не закриваються ні перед ким, але ніхто не думає про членство України у короткотерміновий період".

"Головна перешкода – це Кучма, який, так само як Лукашенко, не був запрошений на саміт НАТО", - зазначає UPI.

Матеріали з іншого джерела, Асошиейтед Прес, вміщують The Los Angeles Times та The Seattle Times.

Факт відвідин українським президентом саміту НАТО у Празі вразив оглядачів і західноєвропейських континентальних видань, де прийняті більш вільні журналістські канони. Провідне австрійське видання Der Standart, зокрема, зазначає:

"Скандалу уникнули, норми пристойності збережено. Леонід Кучма приїхав, однак виглядав і почував себе дещо зніяковіло. Дипломатичними жестами главі української держави дали зрозуміти, що на засіданні Ради євроатлантичного партнерства він був небажаним гостем", - цитує газету "Німецька хвиля".

Німецька газета Sueddeutsche Zeitung дотримується думки, що "конфлікт між НАТО і Україною в Празі розрядити не вдалося".

Berliner Zeitung пише, що "поруч з Кучмою Буш сидіти не хотів. [Але] цей гість не хотів відчувати себе "поза грою". […] З цієї делікатної ситуації НАТО змогло вийти лише за допомогою семантичної мудрості… Кучма опинився на безпечній відстані від Буша та Блера. "Що за розумний хід!", - зрадів цьому один із представників НАТО й додав: "Французька й справді мова дипломатів".

"…Проти зухвальства одного-єдиного чоловіка наймогутніший воєнний союз світу виявився безсилим… Персоною нон-грата Кучма став не через систематичне нехтування демократичними принципами в Україні або небажання звільнити управління та економіку у країні від корупції. Внутрішніми негараздами своїх членів та друзів Альянс ніколи особливо не цікавився… Ураженим Альянс відчуває себе лише тоді, коли посягають на його військові інтереси", - пише Berliner Zeitung.

Провідне видання Німеччини Frankfurter Allgemeine Zeitung, зважаючи на "суворе поводження Кучми з Альянсом", пише, что "організатори таки залишили його поза грою завдяки одному трюкові: несподівано учасників згрупували за столом за французьким алфавітом".

Чеська газета "Право" із знущанням повідомляє, що "Кучма нарешті з Бушем та Блером". "Лідове новіни" зазначає, що через Кучму змінили розсадку, а DNES – як "Кучму врятувала французька".

Польська преса теж не могла оминути візит Кучми до Праги, тим більш, що саме Олександр Кваснєвський був чи не єдиним з натовських лідерів, що підтримав українського "непроханого гостя".

У статті "Перед усім про Україну" видання Rzeczpospolita, згадуючи усі обставини розсадки на Раді північноатлантичного партнерства, наводить слова Кваснєвського: "До Кучми поставилися як до партнера, не тільки з критикою, але й з відвертістю".

Gazeta Wyborcza відзначила те, на якій швидкості Кучма приїхав та поїхав з саміту, а також, посилаючись на слова президента Польщі, повідомила своїм читачам про підсумок Празької зустрічі для України: тепер президент Кучма, як Штірліц, має "матеріал для роздумів". Крім того, Кваснєвський запевнив, що Варшава не залишатиме спроб допомогти у встановленні діалогу між Заходом та Києвом.


Читайте також:

Саміт у Празі: весна для України, зима для Кучми

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
Усі новини...