Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ, ЩОБ ПІДСТАВИТИ КУЧМУ – ВЕРСІЯ ШОКІНА

Четвер, 28 листопада 2002, 09:33
Заступник Генерального прокурора Віктор Шокін переконаний, що Георгія Гонгадзе вбили навмисно для того, щоб підставити президента Кучму. Він сумнівається в тому, що спочатку Гонгадзе не збиралися вбивати. "Думаю, що викрадали з метою убити, більш того, вбили дуже швидко після викрадення. Мотив, насправді, такий - підставити президента", заявив Шокін в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Скажу більше, Георгій зник 16 вересня, а той шматочок плівки, що представив Мороз і на якому нібито президент говорить про Гонгадзе, почав монтуватися тільки 18 вересня. Це доведено експертизою. Тобто такий ланцюжок: зникає журналіст, потім під цю справу монтується "мова" глави держави. І одержуєте такий от вигляд президента...

Далі. Якщо припустити божевільну думку , що на плівці – правда, і була така команда щодо Гонгадзе, то, скажіть, навіщо було знаходити тіло? Ну, наказали забрати людину, вона зникає і, якщо це робота спецслужб, то ніхто ніколи і слідів не знайде. Але очевидно, що все зроблено, щоб тіло Георгія знайшли, притому швидко. Шукайте, кому це було вигідно. І знайдете таких серед супротивників президента, зацікавлених у тому, щоб його опорочити. Хто ці супротивники - питання особливе..."

При цьому заступник генпрокурора заявив, що "жодну з версій не відкинуто остаточно, усі відпрацьовуються". "Причина проста - ми поки не знаємо, хто організував і виконав це вбивство. А виходить, будь-які припущення можуть розглядатися. Можу поки сказати так: на сьогодні є низка осіб, що могли бути причетні до зникнення журналіста. Вони знаходяться у роботі".

Шокін вважає "не дуже ймовірною" версію причетності до убивства Гонгадзе банди "Перевертнів" – працівників УБОЗ, що викрадали своїх жертв, вимагаючи викупу. "Ми давно почали перевіряти таку версію. Її дотепер до кінця не відкинуто, хоча я не думаю, що "перевертні" причетні до убивства Гонгадзе".

Разом з тим, Шокін не виключає, що "у силу свого службового становища працівників міліції досить високого рангу вони мали інформацію по справі Георгія, навіть напевно мали. Щось вони знають, у всякому разі, натякають на це, але що саме - не кажуть".

Шокін повідомив, що слідство проти арештованого прокурора таращанського району Обозова і слідчого прокуратури Бєлінського "закінчується, незабаром їм будуть пред'явлені підсумкові обвинувачення і справа піде до суду". Ці люди обвинувачуються "у здійсненні службової підробки і зловживанні службовим становищем. Вони діяли не так, як треба за законом".

Заcтупник генпрокурора заявляє, що дії цих осіб привели до "втрати іміджу правоохоронних органів і України в цілому". "Ви тільки уявіть собі, знаходять чоловіче тіло, у той час, як щосили йдуть пошуки Гонгадзе, розіслані орієнтування. І два тижні тіло лежить, ніхто його не пізнає... Як це пояснити? А як тіло з моргу відвозилося? Це ж детектив, от на суді почуєте... Так що, у тому числі і "завдяки" таким діям прокурора і слідчого з Таращі два роки Україну морозить, а її імідж падає."

Шокін стверджує, що генсекові організації "Репортери без кордонів" Роберу Менару надали можливість ознайомитися з усіма необхідними йому матеріалами. "Коли тут був Менар, він отримав доступ до всіх матеріалів справи, от отут сидів і читав... Відмови не було ні в чому. Що хотів - читав, про що бажав говорити з нами, зі слідчим, експертом - говорив, одержав відповіді на всі питання".

Шокін відкинув обвинувачення у навмисному затягуванні Генпрокуратурою експертизи тіла, знайденого у Таращі. За його словами, тільки 19 листопада прокуратура одержала повідомлення з запрошенням українських слідчих й експерта до Швейцарії, де проходить остаточна експертиза, проте "лише... на січень".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування