Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість – "незріла" і голосує "аморально"

Четвер, 28 листопада 2002, 11:29
Невиконанням попередніх домовленостей назвав провал голосування по голові Національного банку України лідер групи "Народовладдя" Богдан Губський.

"Це аморально", зазначив він. На його думку, деякі члени парламентської більшості "виявили незрілість". "Якщо є політична домовленість, вона виконується, якщо не хочеться (її виконувати), то про це попереджається".

Лідер парламентських соціал-демократів Леонід Кравчук зазначив, що голосувати за звільнення Стельмаха треба було, "аби прибрати колоди з дороги парламентської більшості". На його думку, тепер Стельмаху буде складно працювати, оскільки президент зробив подання на його звільнення. "Президент, уряд, Національний банк повинні працювати в одному режимі", сказав Кравчук.

Колишній міністр економіки Віктор Суслов назвав це голосування "поразкою президента", оскільки саме він робив подання на зняття Стельмаха. "Всім було оголошено, що Стельмах зустрічався з президентом, і що вони домовилися", зазначив Суслов.

Він також звернув увагу, що депутати переоцінюють посаду голови Нацбанку, який є лише менеджером, що втілює політику Ради НБУ. "Шум навколо посади перебільшений", зазначив Суслов. Він погодився, що голова НБУ має бути поза політикою, але зазначив, цього не можна уникнути, оскільки і сам головний банкір, і половина членів ради визначається парламентом.


Звільнити главу НБУ з посади можна тільки в трьох випадках: його смерті, поганого стану здоров'я або за власним бажанням, а у випадку з поданням на звільнення Володимира Стельмаха не присутня жодна з цих причин. Про це заявив глава фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко, виражаючи задоволення у зв'язку з відмовою Верховної Ради проголосувати за відставку Стельмаха в четвер.

Ющенко підкреслив, що Нацбанк повинний залишатися аполітичною структурою. Глава "Нашої України" також відзначив, що позитивно ставиться до запропонованого президентом на посаду глави НБУ Сергія Тігіпка, як до професіонала в банківській справі. Разом з тим, сказав Ющенко, кар'єру в НБУ "не з цього треба починати".

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...