Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Резерви економічного зростання України вичерпуються

Четвер, 28 листопада 2002, 15:41
Економічне зростання в країнах Східної Європи й, зокрема, в Україні цього року проходило хоч і повільніше ніж минулого, але непорівняно краще, ніж у західноєвропейських державах. Це засвідчує річний звіт Європейського банку реконструкції та розвитку, повідомляє "Німецька хвиля".

Торкаючись економічних успіхів в Україні, у звіті особливо наголошується на таких позитивних моментах, як лібералізація зовнішньої торгівлі та обмінного курсу валют. Особливо відзначено українські досягнення в галузі приватизації.

Експерт Центру Разумкова Володимир Сіденко, коментуючи звіт ЄБРР, однак, наголосив:

"Економічне зростання є фактом загальновідомим… [Але] не всі фахівці в Україні поділяють думку, що воно є стабільним і багато хто вислювлює побоювання, що резерви цього зростання на сьогодні вичерпуються. Для його продовження треба буде здійснювати більш істотні й радикальні структурні реформи", - підкреслив експерт.

Сіденко підтвердив тезу ЄББР про те, що в галузі приватизації в Україні відбувся певний прогрес, проте запропонував не перебільшувати досягнення:

"І корінь проблеми не лише в несприятливій світовій кон"юнктурі. Існують істотні недоліки у внутрішньому механізмі здійснення цього процесу, який у багатьох випадках відбувається, на мою думку, не дуже прозоро і, так би мовити, не дуже конкурентно… Існують дуже істотні викривлення як у сфері обмеження приватної монопольної діяльності, так і щодо втручання держави в економічні процеси. Держава не перейшла на засади регулювання, властиві для держав із ринковою економікою. І тому за індексом економічної свободи Україна перебуває десь на 131-му місці в світі", - заявив експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування