У Криму створена перша незалежна профспілка ЗМІ

Четвер, 28 листопада 2002, 16:55
Колектив програми "12 хвилин новин" ДТРК "Крим" оголосив про створення незалежної профспілкової організації "Команда". Рішення було ухвалено на загальних зборах творчої групи програми, в яких взяли участь 22 особи. Головою організації обраний журналіст Володимир Болотін.

Мета профспілки - "захист конституційного права кримчан на отримання достовірної інформації". Профспілка має намір "у рамках Закону відстоювати свободу слова, гарантовану журналістам чинним законодавством, а також боротися з будь-яким проявом цензури", йдеться у заяві "Команди".

У заяві також наголошено, що "поштовхом для створення профспілки була конфліктна ситуація з керівництвом ДТРК "Крим", коли ми (колектив "12 хвилин новин" – УП) повстали проти намірів адміністрації ввести цензуру, держзамовлення на новини та горезвісні "наряди" на зйомки сюжетів".

Як відомо, гендиректор ДТРК "Крим" Валерій Низовий, виступаючи перед депутатами ВР Криму, пообіцяв: "Буде замовлення, буде наряд на зйомки, на ті події, де потрібно". Керівництво телерадіокомпанії ухвалило також рішення про зняття з прямого ефіру дискусійної інтерактивної програми "Вибір". А з боку директора програм ДТРК Людмили Хорошилової, що одночасно є головою Кримського відділення Союзу журналістів України, пролунали погрози щодо звільнення на адресу шеф-редактора новин Олени Рожен.

Після того, як журналісти виступили з відкритим протестом проти цих дій, ситуація навколо "12 хвилин новин" загострилася. Минулої п'ятниці розпорядженням Хорошиловой була знята програма "Щоденник тижня", присвячена проблемам свободи слова в Криму. Вона ж увела практику посторінкового візування сценарію новин.

Як повідомив Болотін, у цих умовах створення власної профспілки – єдиний вихід, щоб захистити свої професійні права. "З чиновниками неможливо боротися поодинці", - заявив голова профспілки.

Українська правда, Крим

Читайте також:

На Кримському телебаченні створюється страйком журналістів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування