Україна порушує норми угоди про партнерство з ЄС - FAZ

П'ятниця, 29 листопада 2002, 09:30
"Українському президентові Кучмі буде не просто представити як перемогу особисту поразку, якої він зазнав під час празького саміту НАТО", - пише провідне німецьке видання "Франкфуртер альгемайне цайтунг" у статті "Стратегічні рішення, що живуть один день".

Газета нагадує, повідомляє Радіо "Свобода", що альянс дистанціювався від Кучми, оскільки його підозрюють в тому, що він два роки тому схвалив продаж Іраку сучасних радарних систем "Кольчуга". "Послання альянсу було чітким: Україна – так, Кучма – ні", - пише газета і проводить паралелі з протестами опозиції, які відбувалися під гаслом "Україна без Кучми".

Далі газета звертає увагу, що зовнішня політика України на всіх рівнях контролюється президентом, а не урядом та парламентом. В якості прикладу наводиться той факт, що текст стратегічної інтеграції України в НАТО та зміст російсько-української угоди про створення міжнародного газотранспортного консорціуму тримаються в секреті також від парламентаріїв. "Якщо українська зовнішня політика справді підпорядкована інтересам невеликої групи людей, то не дивно, що їй не вистачає стабільності, що між зовнішньополітичними заявами та втіленням їх в життя утворилася прірва", - пише "Франкфурер альгемайне цайтунг". Так, на реалізацію програми інтеграції України в ЄС насправді було виділено лише п’яту частину від запланованих для цього в бюджеті коштів. Крім того, впродовж останніх трьох років Україна понад двадцять разів порушувала норми, визначені угодою про партнерство з ЄС.

"З огляду на це серед оглядачів та іноземних партнерів виникає враження, що так звані стратегічні рішення насправді є рішеннями, які живуть один день", - констатує "Франкфуртер альгемайне цайтунг" і додає: "Сюди пасує повідомлення про те, що Кучма за кілька днів до схвалення продажу Іраку "Кольчуг" запевнив американського президента Клінтона в тому, що Київ дотримуватиметься санкцій ООН проти Іраку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...