Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма навчив органи прокуратури "правильно розставляти пріоритети"

П'ятниця, 29 листопада 2002, 14:57
Україні потрібна сильна і незалежна прокуратура, що знаходиться поза політикою, заявив президент України Леонід Кучма.

"Вона повинна перебувати поза політикою, керуватися у своїй роботі не політичною кон'юнктурою, а винятково законом", - підкреслив він, виступаючи в п'ятницю в Києві на урочистостях, присвячених Дню працівника прокуратури.

Кучма відзначив, що на сьогоднішній день прокуратура діє відповідно до принципів, що повинні гарантувати її незалежність "від будь-якого стороннього впливу".

"З іншого боку, було б лицемірством стверджувати, що ви дієте в політичному вакуумі. На прокуратуру, як і на інші силові структури, намагаються тиснути зацікавлені політичні сили", - сказав президент.

Разом з тим він підкреслив, що від безпосередньої діяльності прокуратури "прямо залежить репутація країни і держави".

Леонід Кучма закликав органи прокуратури зосередити основні зусилля і ресурси на розслідуванні "серйозних резонансних справ".

"Я не говорю, що не треба боротися з дрібними порушеннями. Треба. Однак необхідно правильно розставляти пріоритети", - сказав він.

"Стан, коли роками тягнеться розслідування резонансних справ, я вважаю неприпустимим", - підкреслив Кучма, відзначивши серед таких справ присвоєння значних матеріальних коштів, а також убивства в зв'язку з професійною діяльністю.

За його словами, зараз прокуратура переживає непростий період свого розвитку, пов'язаний з відходом від радянської системи правосуддя і переходом до виконання задач, що покладаються на прокуратуру в країнах розвинутої демократії.

Кучма висловив надію, що підтримка кандидатури Генерального прокурора Святослава Піскуна конституційною більшістю заклала основи співробітництва органів прокуратури і парламенту, що дозволить вирішити проблеми законодавчого забезпечення.

Президент також закликав прокуратуру відійти у своїй діяльності від карного ухилу. "Адже мало дотримуватися букви закону, головне - його дух", - підкреслив він. За словами Кучми, люди повинні бачити, що "прокуратура не тільки обвинувачує, але й захищає", захищає "права і свободи громадян, що і є головним інтересом держави".

Працівників прокуратури з професійним святом поздоровив глава Верховної Ради Володимир Литвин, що також був присутній на урочистостях.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...