Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма повинен бути "більш активним" у "кольчужному скандалі" - Ющенко

Субота, 30 листопада 2002, 14:57
Офіційний Київ і президент у скандалі з постачанням українських радарних установок в Ірак повинні поводитися більш активно і більш аргументовано. Таку думку висловив у суботу в інтерв'ю "Інтерфаксу" у Санкт-Петербурзі лідер блоку "Наша Україна" й однойменної фракції в українському парламенті, екс-прем'єр країни Віктор Ющенко.

США обвинувачують владу України у продажі радарних установок "Кольчуга" Іраку, у тим часом Києві це категорично заперечують. Ющенко відзначив, що пасивна поведінка українського керівництва - найнегативніша сторона цієї ситуації.

Ющенко вважає, що є дві площини цієї проблеми. "Одна - правова, її легше за все коментувати. Є процедура розслідування, є обставини, що потім можуть бути сприйняті як факти або як не факти. Базуючи на висновках можна дати відповідний правовий висновок - чи порушила Україна прийняті на себе зобов'язання чи цього не було", - сказав Ющенко. Він підкреслив, що виступає за те, щоб процедура розслідування проходила "привселюдно, всебічно і дала можливість і тій, і іншій стороні висловитися по суті самого факту".

Більш складним, на думку екс-прем'єра України, є морально-політичний аспект скандалу, що не залежить від самого факту постачання. "Я вважаю, що офіційний Київ і президент повинні поводитися більш активно і більш аргументовано. Це потрібно не тільки міжнародної громадськості, це потрібно Україні. Вона повинна знати й обставини і логіку дій", - підкреслив Ющенко.

Він також вважає, що скандал з постачанням зброї Іраку є "колосальною втратою репутації України", що, у свою чергу, спричиняє втрати можливостей країни. "Офіційний Київ повинний поводитися активно і роз'яснити у країні і за її межами обставини, що привели до цього скандалу, і найголовніше - ті кроки, що можуть нормалізувати відносини".

Ющенко також відзначив, що рішення українського керівництва про намір інтегруватися у НАТО - одне з найважливіших. "Офіційний Київ прийняв, можливо, найважливіше за останній рік рішення щодо інтеграції до Північноатлантичного альянсу", заявив він, коментуючи відповідний указ президента країни і рішення Ради національної безпеки.

За словами Ющенка, це рішення, що декларує наміри українського керівництва, було підтримано демократичними силами України. Він нагадав, що якийсь час назад український парламент розглянув питання щодо інтеграції у структури альянсу і також прийняв відповідну постанову. При цьому у блоці "Наша Україна" переконані, що це не означає "створення інституту, який комусь повинен загрожувати", сказав він.

"За останні 10 років відбулися істотні державні трансформації, і кожна країна шукає свою систему безпеки і національної оборони. Біполярний світ відійшов у минуле", - підкреслив український політик. Сьогодні, на його думку, "світом править одна ідея - як створити систему безпеки, що гарантувала б кожному учасникові, незалежно від його географії (у європейському регіоні), рівні принципи безпеки і захист його національних інтересів".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування